BREXITUL GOLEȘTE MAGAZINELE DIN MAREA BRITANIE

Distribuie pe:

La două săptămâni de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), Brexitul începe să se vadă în supermarketuri, care se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales dacă este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import.

“Schimbările care au intervenit în sistemul vamal riscă să lase goale rafturile supermarketurilor și deja au fost surprinse imagini în care raioanele de legume-fructe erau efectiv fără marfă. Și florile olandeze lipsesc, iar glastrele au rămas goale.

Șoferii de camioane sunt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir pentru a avea toate actele în regulă ca să poată introduce în Marea Britanie bunuri din țările UE.

Existau temeri și avertismente, că așa se va întâmpla, încă înainte de producerea efectivă a Brexitului. Oricât s-ar fi încercat constituirea de stocuri, unele mărfuri sunt prea perisabile pentru a putea rezista prea mult.

Sunt deja semnale că unii transportatori pur și simplu s-ar putea să refuze să mai livreze bunuri în Marea Britanie, decât să se ocupe de toate actele și toată birocrația. Unii șoferi sunt plătiți în funcție de kilometri parcurși, iar dacă stau pe loc, blocați la vamă, nu le convine, așa că vor prefera cursele în interiorul Europei", potrivit Euronews, citat de DiGi24.

În Irlanda de Nord, unde noua relație cu UE este și mai complicată decât în restul Marii Britanii, lipsurile de aprovizionare cu produse britanice sunt o realitate.

Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit, dar are graniță terestră cu Republica Irlanda, care este membră UE. Comercianții spun că, în lipsa livrărilor la timp din Marea Britanie, singura lor opțiune este să își umple rafturile cu produse din UE. Republica Irlanda și-a intensificat, de altfel, serviciile de feribot pentru camioanele din Europa, care înainte veneau via Regatul Unit.

“Nu putem primi livrările. Companiile ne iau comenzile, apoi ne sună înapoi și ne spun că nu pot face livrarea", se plânge managerul unui magazin de delicatese din Belfast, conform sursei citate. (L.P.)

Lasă un comentariu