VOTUL NU VA MAI FI SECRET? AFILIEREA POLITICĂ, DETECTATĂ DINTR-O SIMPLĂ FOTOGRAFIE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Stanford, citați de descopera.ro, au dezvoltat un algoritm de inteligență artificială (AI), prin care susțin că au aflat... afilierea politică a peste 70% dintre persoane, după ce au studiat o singură fotografie a acestora.

„Deseori, oamenii poartă pălării, tricouri sau insigne pentru a-și declara afilierea politică, în special în timpul campaniilor electorale. Însă, ei își pot dezvălui afilierea în moduri inconștiente, cel puțin prin expresii faciale.

În studiul nostru, am dezvoltat inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale, un cip de computer extrem de subțire, funcționând precum neuronii din creierul nostru.

Am pornit de la un sistem AI, dezvoltat anterior de o altă echipă de cercetători, care putea ghici orientarea sexuală a unei persoane. De data aceasta, ne-am întrebat dacă expresiile faciale sau postura ar putea spune ceva despre convingerile politice ale unei persoane, dacă erau liberale sau conservatoare, în mod specific.

Algoritmul AI, creat de noi, seamănă foarte mult cu altele concepute pentru a afla informații din detalii pe care oamenii nu le observă. Așa am descoperit peste 70% din orientarea politică a celor din fotografii.

Sistemul a fost antrenat cu date de pe un site de matrimoniale și alte site-uri cu fotografii de profil ale utilizatorilor și afilierile politice. Apoi, algoritmul AI a căutat corelații între trăsăturile faciale și ale posturii capului cu orientarea politică. Ulterior, am testat sistemul cu fotografii, pentru a ghici dacă oamenii din imagini aveau orientare liberală sau conservatoare, iar algoritmul s-a dovedit a fi corect în aproximativ 71% din timp atunci când a ghicit între persoane cu aspect similar și 73% corect atunci când a ghicit în general.

Totuși, nu am reușit să identificăm exact ce tipuri de caracteristici faciale se corelează cu apartenența politică, dar am găsit unele tendințe. De exemplu, orientarea capului și expresia emoțională păreau să ofere câteva indicii. Oamenii care se uitau direct la cameră au fost considerați ca având orientări liberale, iar cei care afișau dezgust au fost catalogați ca fiind mai conservatori.

Ne este destul de dificil să reproducem rezultatele experimentului nostru, deoarece nu putem distribui fotografiile pe care le-am folosit în studiu, din motive de confidențialitate...", afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu