Isărescu: În România este inflație, ne batem cu ea, dar trebuie să asigurăm și stabilitate financiară

Distribuie pe:

În România este inflație, Banca Națională a României se bate cu ea, dar trebuie să asigure și stabilitatea financiară, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a “Raportului asupra stabilității financiare - decembrie 2022”.

“Privind stabilitatea financiară, ne-am preocupat în continuare de stabilitatea prețurilor. Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. Asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm și facem comparații, că nu poți să te uiți numai la tine, trebuie să te uiți și la ce se întâmplă în lume, din 2019, în condițiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară. Uitați curba României, cea cu albastru. Cu un an înainte eram chiar pe locul I, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul 8. Datele sunt ceva mai mici. De ce? Că este vorba de indicele european, armonizat, ca să putem să facem comparații. De aceea aveți la România 14,6%, să ne putem compara cu alte țări. Și țări cu care obișnuiam în trecut să concurăm, în sensul «Domnule, hai să luăm modelul Poloniei, hai să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei» și așa mai departe, au avut o inflație care comparativ ne-a depășit, mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? Că în România este inflație, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația se vor face treptat, că este un alt tip de inflație. Este cum se spunea pe vremea mea cost - push inflation, is not exactly demand pull, mainly cost push. Terminologia actuală a evoluat. Se vorbește de inflație pe partea ofertei”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat că instituția nu uită de stabilitatea prețurilor și că lucrează împreună cu stabilitatea financiară și cu stabilitatea prețurilor.

În ceea ce privește stabilitatea financiară, el a prezentat o comparație cu media europeană pe baza câtorva indicatori. În acest context, el a menționat că o mare problemă după criza din 2008 a fost rata creditelor neperformante.

“Mare problemă, în special după criza din 2008-2009, au fost creditele neperformante. Atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România”, a spus Isărescu.

El a declarat că România stă mai bine decât media europeană. De asemenea, avem o acoperire mai bună cu provizioane a creditelor neperformante. (Agerpres)

Lasă un comentariu