IVERMECTINA NU PREVINE ȘI NU TRATEAZĂ INFECȚIA CU SARS-COV-2

Distribuie pe:

În contextul apariției unor informații, în spațiul public, cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea și tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage atenția că, în prezent, toate produsele medicinale veterinare care conțin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale și trebuie folosite numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicațiilor specificate în prospect.

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni, în combaterea COVID-19, ANSVSA precizează că sunt în desfășurare numeroase studii clinice umane, studii care, după ce vor fi finalizate și în funcție de rezultatele obținute, vor putea sta la baza depunerii unor cereri de autorizații de punere pe piață a medicamentelor de uz uman, pe bază de ivermectină, în scopul combaterii COVID-19.

“Vă avertizăm că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății umane” precizează instituția, într-un comunicat dat, ieri, publicității, redând și recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România, în legătură cu acest subiect, în contextul pandemiei COVID-19.

* Medicii veterinari nu au competențe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor.

* Toate produsele medicinale veterinare, autorizate de către autoritățile veterinare române sau de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparține exclusiv autorităților competente pentru produse medicinale de uz uman.

* Produsele medicinale veterinare care conțin ivermectină se eliberează doar pe bază de rețetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul și a stabilit un diagnostic.

* La prescrierea produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor pe bază de ivermectină, medicii veterinari trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar.

* În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obțin alimente, inclusiv ecvidee, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripția medicală perioada de așteptare care trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris și utilizat.

* În cazul utilizării și administrării produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, la animale, în cadrul unităților de asistență medical-veterinară, la sediu sau în condiții de teren, medicul veterinar consemnează activitatea în registrul de consultații și tratamente, iar în cazul animalelor de la care se obțin alimente notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de așteptare.

* Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, în afara celor prevăzute în legislație, precum și eliberarea fără prescripție medicală a produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrag răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.

* Comercializarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină se realizează numai prin farmacii veterinare și depozite farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare, se arată în documentul citat.

Ivermectina este un antiparazitar, folosit pentru afecțiuni interne sau externe la animale (bovine, caprine, cabaline, ovine, câini și pisici).

sursa foto: libertatea.ro

Lasă un comentariu