ÎN CASĂ, RISCUL DE INFECTARE CU COVID-19 POATE FI REDUS

Distribuie pe:

Profesorul român de fizică Silviu Gurlui, citat de descopera.ro, susține că riscul de infectare cu Covid-19 poate fi redus în casă, prin controlul calității și a temperaturii aerului.

“În ultimul an, în timpul pandemiei, au fost raportate numeroase cazuri în care o persoană nu s-a infectat de Covid-19, deși a stat în aceeași încăpere cu o persoană care s-a dovedit a fi infectată.

Studiile arată că factorul-cheie în preluarea virusului prin aerosoli este ca picăturile împrăștiate în aer prin respirație să fie cât mai mari. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât încărcătura virală este potențial mai mare, însă după expirație, picăturile se evaporă, iar dimensiunea lor scade considerabil.

Practic, s-a constatat că pentru cazurile bolnavilor infectați, cu o gravitate redusă sau medie, picăturile de până la doi micrometri nu sunt periculoase, ceea ce arată că măștile chirurgicale care rețin 90% particule de 0,3 micrometri sunt perfecte strict pentru aceste condiții.

În schimb, pentru cazurile severe, picăturile mici pot avea un grad ridicat de infecție. Picăturile care sunt evaporate rapid nu mai prezintă un risc de infectare, iar evaporarea este mare în condiții de umiditate relativ mică și dacă temperatura mediului este mare. În casă, riscul infectării între persoanele dintr-o familie este mai redus, pentru că umiditatea este mult mai redusă, iar temperatura este mai mare decât afară, pe timp răcoros.

Evident, în casă, aerul este în general mai curat decât cel de pe stradă, însă iarna lucrurile stau exact pe dos. Poluarea este mare, temperatura redusă, iar umiditatea relativă este în general mare.

Consider că riscul pentru infectare este major în condiții extreme de mediu și în cazul unor surse de infectare (bolnavi) într-o stare severă. Temperatura redusă, umiditatea mare și aerul poluat cresc riscul ca aceste particule să se evapore mai greu.

Nu ar fi rău să monitorizăm atent umiditatea din casă. De asemenea, este nevoie de lumină naturală maximă (draperii și perdele înlăturate), climatizarea să meargă bine, filtre bune de poluare, filtre bune de climă. În cazurile severe, măștile de calitate pot face diferența.

Este clar că, în casă, unde aerul este curat, temperatura e mare, evaporarea și înjumătățirea microparticulelor este accelerată, fragmentele nu mai poartă încărcătura virală și, prin urmare, riscul de infectare este mult mai redus”, afirmă Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași. (L.P.)

Lasă un comentariu