ACTORUL, PAHARUL ȘI... POLIȚIA

Distribuie pe:

* “Toată strădania poliției de a face mulțimile să respecte legile statului e zadarnică dacă în popor nu se întărește voința și hotărârea de a asculta autoritatea. Dar o astfel de voință nu poate fi forată de guvern, ci, după părerea mea, numai de religie. Nu este de ajuns numai luminarea rațiunii. Înmulțirea cunoștințelor științifice, ce e drept, ajută la lucrarea binelui, dar nu stârpește răul. Un progres bazat pe rațiune va face rătăcirile noastre mai rele. Nu cunosc un alt izvor de putere morală în afară de cel pe care-l asigură religia. Nu există sistem pedagogic, nici o formă de guvernământ care să nu eșueze. Izbăvirea (victoria) rezultă din jertfă, iar jertfa este esența religiei creștine”.

Franklin Roosevelt (1882-1945), cel de-al 32-lea președinte S.U.A. (1933-1945). S-a remarcat ca fiind una din principalele figuri politice secolului al XX-lea pe plan național, cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei Naziste în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.

***

* “Prima înghițitură din paharul științei te face ateu, în fundul paharului te așteaptă Dumnezeu”.

Werner Heisenberg (1901-1976), celebru fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1932, și unul din fondatorii fizicii cuantice. El s-a aflat mai târziu în fruntea programului pentru energie nucleară al Germaniei Naziste. A primit Premiul Nobel (și) pentru descoperirea formelor izotopice ale hidrogenului. Face parte din primii 100 de oameni ai lumii.

***

* “Meseria mea (actor) m-a făcut să mă întâlnesc de multe ori cu Dumnezeu. Când jucam pe scenă în fața a sute de oameni simțeam cum sângele meu se schimbă prin puterea Duhului Sfânt”.

Ștefan Iordache (1941-2008), unul din cei mai mari actori de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut, de asemenea, o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune și a jucat în multe filme (31) pe marele ecran. A primit foarte multe premii: ACIN- pentru mai multe filme, Uniter și Premii de Excelență. A avut multe interviuri, dintre care memorabile: “Iubesc acest pământ, mai presus de orice”, “Mi-a plăcut să trăiesc, să exist” ș.a. La moartea lui s-a scris: “A murit cel mai iubit dintre pământeni”.

P.S. Luca - cap 23, vers. 39-43: “Unul din cei doi făcători de rele răstigniți cu Hristos zicea : Nu ești tu Hristosul? Mântuiește-Te pe Tine însuți și pe noi. Și celălalt tâlhar răstignit răspunzând îl certa zicând: Nu te temi tu de Dumnezeu, că ești în aceeași osândă? Noi pe drept suntem răstigniți după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta. Și Iisus i-a zis: “Adevărat, adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu mine în rai”.

Lasă un comentariu