FEMEILE SUNT, ÎN CONTINUARE, SUBREPREZENTATE ÎN PROFESII ȘTIINȚIFICE (RAPORT UNESCO)

Distribuie pe:

Subreprezentate în rândul cercetătorilor, pe plan mondial, femeile sunt, de asemenea, în mare parte, minoritare în profesiile științifice, cu riscul “să rateze locurile de muncă ale viitorului”, potrivit unui studiu realizat de UNESCO, informează AFP.

Acestea reprezintă doar 28% dintre diplomele în inginerie și 40% dintre diplomele în informatică, 22% dintre profesioniștii din domeniul inteligenței artificiale, potrivit unui extras dintr-un raport despre știință, preconizat să fie lansat în aprilie, dar din care UNESCO a publicat capitolul consacrat genului, cu prilejul Zilei Internaționale a femeilor și fetelor în știință, marcată pe 11 februarie.

Femeile au rămas, în special, minoritare în tehnologiile informației digitale, informatică, fizică, matematici și inginerie, “adică numeroase discipline esențiale pentru a patra revoluție industrială și care asigură locurile de muncă pentru ziua de mâine”, au subliniat autorii.

Cu toate acestea, femeile exercită tocmai meseriile amenințate de această revoluție. Potrivit unui studiu realizat în perioada 2011-2017, în Anglia, acestea ocupau 70% dintre slujbele care prezentau un risc ridicat de automatizare și doar 43% dintre slujbele mai puțin amenințate, mai amintește raportul.

Subreprezentarea acestora în meserii științifice “este cu atât mai problematică, cu cât deplângem o penurie de competențe, în mare parte din aceste domenii, în special în sectorul IA”, se mai precizează în raport.

“Cu atât mai mult, în prezent, în secolul al XXI-lea, femeile și tinerele fete sunt ținute departe de domeniile legate de știință, pe criterii de gen”, a subliniat directoarea generală a agenției ONU, responsabilă cu educația, știința și cultura, Audrey Azoulay, citată în comunicat.

“Femeile trebuie să știe că pot excela în știință, tehnologie, inginerie, matematici și că au dreptul de a participa la progresul științific”, a argumentat Azoulay.

Cu toate acestea, statisticile globale ascund discrepanțe serioase.

Algeria se poate mândri cu o proporție de 48,5% de inginere și de 48,9% de femei în tehnologiile informației și ale comunicațiilor (TIC), în Benin sunt 54,5% inginere și 55,1% de femei în TIC, în timp ce în Elveția, procentele înregistrate sunt 16%, respectiv 9,9%, Statele Unite - 20,4% și 23,6%, Olanda - 23,1%, respectiv 14,5%.

Proporția femeilor printre persoanele cu specializare universitară în inginerie este inferioară mediei mondiale, în numeroase state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) (Australia: 23,2%, Canada: 19,7%, Chile: 17,7%, Coreea de Sud: 20,1%, Franța: 26,1%, Japonia: 14,0%).

 

O NOUĂ AUDIERE ÎN PROCESUL ÎN CARE NAVALNÎI ESTE ACUZAT DE CALOMNIE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a compărut din nou în fața unui tribunal, vineri, pentru reluarea unui proces de calomnie, la zece zile după condamnarea sa la aproape trei ani de închisoare, relatează AFP.

Audierea a început puțin după 07:00 GMT, în prezența principalului critic la adresa Kremlinului. Cu această ocazie, la fel ca la fiecare proces al lui Navalnîi, efective importante de poliție au fost desfășurate în jurul clădirii tribunalului, după cum a constatat un reporter al agenției de presă franceze.

Apărarea a cerut, încă din debutul acestei a doua audieri a procesului, recuzarea judecătoarei. Navalnîi a lansat, din cabina de sticlă rezervată acuzaților, președintei Vera Alimova “să se ducă să ia lecții” de drept.

El și-a înmulțit săptămâna trecută schimburile de replici dure cu Ministerul Public și cu judecătoarea, denunțând părtinirea acestora și subordonarea lor puterii.

Militantul anticorupție este acuzat că ar fi distribuit informații “mincinoase” și “injurioase” cu privire la un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, care apărase într-un videoclip al campaniei din vara trecută referendumul privind întărirea puterilor lui Vladimir Putin.

El acuză autoritățile că vor să-l reducă la tăcere după ce a supraviețuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire de care îl face responsabil pe președintele Vladimir Putin.

 

Lasă un comentariu