Muzeul Petõfi din Albești va fi renovat și i se va adăuga o clădire nouă

Distribuie pe:

Muzeul și Memorialul Petõfi din Albești, județul Mureș, vor fi renovate și li se va adăuga o nouă clădire, lucrările de amploare urmând să înceapă în acest an, a declarat, marți, Koppány Ötvös, directorul Muzeului Județean Mureș, pentru portalul de știri Székelyhon.

Muzeul și parcul aferent, care amintesc de dispariția poetului Petõfi Sándor la data de 31 iulie 1849, în timpul bătăliei de la Albești, au trecut, cu câțiva ani în urmă, în proprietatea Muzeului Județean Mureș, anterior fiind îngrijite de Asociația Culturală “Petõfi Sándor”.

Potrivit lui Koppány Ötvös, schimbarea proprietarului a fost necesară, în primul rând, pentru a permite accesarea unor fonduri necesare renovării și extinderii muzeului prin participarea la apeluri de proiecte și pentru a asigura fonduri suficiente pentru întreținerea și funcționarea acestuia. Pentru acest lucru a trebuit să se stabilească relația juridică dintre clădire și teren, ceea ce s-a și făcut.

Directorul a explicat că muzeul a câștigat un grant din partea Fondului Cultural Național din Ungaria, în cadrul programului Petõfi 200, iar Ansamblul Memorial Petõfi din comuna Albești va fi extins și renovat în colaborare cu Muzeul Literaturii “Petõfi” din Budapesta și Consiliul Județean Mureș.

Alături de clădirea existentă va fi construit un nou imobil de aproximativ 100 de metri pătrați, iar în cele două săli de expoziție vor fi amenajate spații expoziționale moderne. Indicatorii economici ai acestei investiții au fost aprobați, în ultima ședință, de Consiliul Județean. Valoarea lucrărilor de renovare și modernizare este de 6,4 milioane de lei, sumă care va fi asigurată în comun de cele două instituții.

Parcul va fi amenajat, vor fi construite alei pietonale și va fi renovată și fântâna (Ispánkút) Memorialului. Deocamdată se află în curs de desfășurare procesul de autorizare, iar construcția ar trebui să înceapă în luna august, după comemorarea tradițională a bătăliei de la Albești.

Muzeul “Petõfi” din Albești, aflat în apropiere de Sighișoara, a fost fondat în anul 1897 de către contesa Lujza Haller, care l-a dotat cu artefacte din 1848. Monumentul, ridicat în amintirea celor care și-au pierdut viața în bătălia de la Albești, a fost inaugurat în data de 31 iulie 1897, iar în jurul acestuia a fost amenajat un parc. În ultimele decenii, obiectele și documentele din muzeu au fost îngrijite de Asociația Culturală “Petõfi Sándor”. (sursa - MTI)

Lasă un comentariu