“CORUNCA FĂRĂ BLOCURI”, NOUL MOTTO AL LOCUITORILOR DIN CORUNCA

Distribuie pe:

LOCUITORII DIN CORUNCA SE OPUN CONSTRUIRII DE BLOCURI LA EI ÎN COMUNĂ

Un proiect ce prevede construirea unui ansamblu de blocuri cu cinci nivele, propus de un investitor imobiliar, în Corunca, i-a revoltat pe oamenii din comună. Același proiect, ce inițial prevedea blocuri cu 7 nivele, mai fusese respins și în urmă cu trei ani, tot la presiunea cetățenilor.

La dezbaterea publică ce a avut ca subiect aprobarea acestui proiect, cetățenii din comună au venit, în număr mare, să le ceară aleșilor locali să nu accepte astfel de proiecte în Corunca, deoarece infrastructura rutieră nu este pregătită, rețelele de utilități sunt subdimensionale și, în plus, blocurile se doresc în zone de case cu maximum două etaje.

Locuitorii comunei, reprezentați de un avocat, au precizat, în cadrul dezbaterii publice, că nu au nimic împotriva construirii de locuințe individuale. Din punctul lor de vedere, proiectul contestat servește unui grup restrâns de interese. Motivele pentru care se opun acestui proiect ar fi următoarele:

Edificarea unui număr mare de locuințe colective în acest areal ar duce la aglomerare urbană și trafic ridicat, într-o zonă stabilită ca fiind rezidențială. Rețelele de utilități din zonă nu sunt proiectate și nici dimensionate pentru astfel de imobile (blocuri de locuințe), în care vor locui un număr mare de locuitori, ci pentru locuințe individuale, aceasta ducând la grave disfuncționalități privind alimentarea cu apă, energie electrică, gaz, precum și depășirea capacității de evacuare a apelor uzate, care este deficitară și în prezent. . Rețelele de apă potabilă și canalizare sunt proiectate pentru un număr limitat de consumatori și deja nu mai fac față, nemaivorbind de scenariul negru, în care se vor construi blocuri. Nu sunt prevăzute parcări suficiente, nu sunt prevăzute spații verzi proporțional cu numărul locuitorilor etc. Este clar că într-un perimetru existent, unde există locuințe individuale cu, parter sau parter plus un etaj și mansarda , nu se pot insera locuințe colective de tip bloc cu trei sau patru etaje, fără a se perturba grav intimitatea și confortul general privind aerisirea și însorirea/umbrirea, distanțele anti-incendiu, și blocarea accesului ambulanțelor sau autospecialelor de pompieri, în caz de incendiu.

CORUNCA -RAIUL RECHINILOR IMOBILIARI

Corunca a devenit o țintă preferată pentru dezvoltătorii imobiliari, care, din dorința de a face bani, cu orice preț, și-au propus să construiască locuințe colective pe terenuri foarte mici, cu drumuri de acces și rețele de utilități subdimensionate, ce a afectat mult confortul cetățenilor. Cartierul Substejăriș este un exemplu elocvent în acest sens.

Pentru că nu doresc să se repete greșelile trecutului, un grup de locuitori ai comunei, în frunte cu dna Floarea Ursulescu, au demarat o acțiune civică ce are menirea să stopeze construirea blocurilor în comuna Corunca. Se pare că demersul cetățenilor are susținerea majorității consilierilor locali, de votul cărora depinde realizarea unui asemenea proiect.

În prezent, comuna Corunca este singura localitate aflată în suburbia municipiului Târgu-Mureș, în care nu există și nu se dorește construirea de blocuri. Grupul de petiționari doresc ca regulamentul local de urbanism existent să rămână nemodificat. Sopul acestei inițiative cetățenești este ca, pe viitor, în Corunca să se construiască doar locuințe individuale, cu un regim maxim de înălțime P+1+M, așa cum este prevăzut în PUG-ul comunei.

Locuitorii din Corunca sunt conștienți de statutul periurban al comunei lor, sunt conștienți ca Târgu-Mureșul este supus inevitabil extinderii, dar nu cu orice preț. Dacă nu sunt stopate acum aceste lucruri, vom asista neputincioși, în următorii ani, la transformarea ireversibilă a comunei Corunca într-un cartier urban, “dormitor” al Târgu Mureșului. De aceea, în Corunca, sunt bineveniți doar cei care doresc să trăiască într-un mediu sănătos ,aerisit, nepoluat și plin de verdeață.

Locuitorii din Corunca au puterea de a-și decide singuri soarta și modul în care vor să-și clădească viitorul.

PETIȚIONARII AU UN LIDER

Dna Floarea Ursulescu, lidera grupului de inițiativă cetățenească din Corunca ne-a declarat:

“Corunca fără blocuri” este o dorință, o atitudine, o luptă pentru păstrarea identității satului tradițional, nealterat de urbanizare, de aglomerare, de lipsă de aer, de sufocare, de tot ce l-ar putea distruge.

Satul este locul unde cântatul cocoșului dimineața reprezintă ceasul deșteptător, unde păsările cerului poposesc în copacii din fața casei, nestingherite de nimeni, poate doar de o pisică dornică de aventură, unde lătratul câinelui reprezintă alarma, unde... și acest unde poate continua, întrucât toate acestea reprezintă normalitatea la care tânjim și pentru care am ales să ne mutăm “la țară”.

Dacă ne doream să locuim la bloc, să fim orășeni, să avem toate avantajele vieții urbane, am fi fost acolo, dar nu, noi ne-am dorit o viață «la țară», cu avantajele și dezavantajele acesteia.

Rural nu va fi niciodată compatibil cu urban, sunt două definiții antagonice.

Fără să mai lungim prezentarea, inițiativa locuitorilor acestei comune este de a nu lăsa să crească pe meleagurile ei blocuri și alte urme ale urbanității, tocmai pentru a nu altera identitatea satului,care i-a atras și i-a convins să se stabilească aici. Mai mult decât atât, comuna are reguli de dezvoltare foarte clar stabilite, adică un regulament PUG (plan urbanistic general), care stabilește că locuințele ce se vor construi sunt locuințe individuale (case) și vor avea un regim de înălțime de P+1+M , prin urmare nu suntem de acord să fie modificate aceste norme, nu suntem de acord să fie construite blocuri, nu suntem de acord să fie depășit regimul de înălțime stabilit în PUG, nu suntem de acord cu modificarea PUG-ului.

Avertizăm pe orice investitor dornic de câștig facil să-și îndrepte atenția dinspre comuna Corunca, în altă parte, întrucât aici nu este loc pentru o urbanizare forțată și distrugerea satului tradițional”

PRIMARUL, PRINS ÎNTRE CIOCAN ȘI NICOVALĂ, ALEGE PRINCIPIUL: “VOX POPULI, VOX DEI”

Contactat pentru un punct de vedere pe acest subiect, dl primar Takacs Szabolcs Istvan a precizat:          

“În calitate de primar al comunei Corunca, deci, în calitate de emitent al autorizațiilor de construire, sunt obligat să respect “ad literam” legislația privind urbanismul și pe cea privind autorizarea executării construcțiilor . Dar, pe lângă aceasta, trebuie să țin cont de dorința cetățenilor comunei și de votul consilierilor locali care, în definitiv, au puterea de decizie în privința oricărei modificări a regulamentului local de urbanism existent.

CONCLUZIE

Locuitorii comunei sunt hotărâți să lupte, cu tot ce le stă în putință, pentru protejarea comunei lor, în fața uraganului urbanistic ce se ascunde în norii negri adunați deasupra municipiului Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu