IGSU DESPRE CONTROLUL ÎN URMA INCENDIULUI DE LA CONSTANȚA: MAI MULTE DISFUNCȚIONALITĂȚI ÎN CONȚINUTUL RAPOARTELOR OPERATIVE

Distribuie pe:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a prezentat, joi seara, un prim raport privind intervenția în cazul incendiului de zilele trecute de la Constanța, unde o femeie a murit după ce a sărit în gol de la etajul 6 al unui bloc.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, IGSU precizează că s-au dispus verificări privind: modul de gestionare a apelului de urgență de către operatorii din dispeceratul ISU Constanța; respectarea aspectelor procedurale privind colectarea datelor de interes operativ, respectiv fluxul informațional - decizional către structurile operaționale din subunitățile de intervenție și către structurile ierarhic superioare; clarificarea momentelor orare privind alertarea resurselor de intervenție, tipologia acestora, timpii operativi de echipare a personalului și începerea deplasării către locul evenimentului, precum și ajungerea la locul incendiului; acțiunile de organizare a intervenției la fața locului.

“Comisia de verificare, constituită din ofițeri ai IGSU, a identificat pe timpul acțiunii mai multe disfuncționalități în ceea ce privește conținutul rapoartelor operative, stabilit prin reglementări incidente, în sensul transmiterii și consemnării parțiale ori eronate a timpilor operativi de alertare și de ajungere la locul intervenției, respectiv neutilizarea mijloacelor de comunicații pe care personalul operativ le avea la dispoziție. Consecințele directe ale acestor erori le reprezintă ajungerea cu întârziere a unor resurse la locul intervenției și imposibilitatea fundamentării fără echivoc a analizei ulterioare a intervenției”, precizează sursa citată.

Conform IGSU, prima autospecială de stingere cu apă și spumă a ajuns la locul incendiului, potrivit celor susținute de membrii echipajului, la ora 9.23, iar pe timpul echipării personalului cu mijloacele de protecție individuală și a efectuării recunoașterii la locul evenimentului, persoana aflată la etajul 6, în spațiul incendiat, se desprinde de balustrada balconului și cade în gol.

“Din imaginile video analizate de comisia de verificare și din susținerile personalului Detașamentului de Pompieri Constanța - Palas reiese că autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime a fost alertată la ora 9.27:43, părăsește incinta subunității la ora 9.30:35 și ajunge la locul intervenției la ora 9.41, la aproximativ 16 minute după ce victima a căzut în gol. Facem mențiunea că în raportarea ISU Constanța către dispeceratul IGSU este consemnată nereal ca moment a alertării autospecialei de intervenție și salvare de la înălțime ora 9.15, iar ora sosirii la locul incendiului este 9.27. În realitate, autospeciala a început deplasarea din subunitate la ora 9.30:35”, subliniază IGSU.

Asistența medicală de urgență a victimei a fost asigurată de paramedicii SMURD, după prăbușirea victimei, prin scoaterea acesteia din zona de pericol imediat (aflată sub spațiul incendiat) și efectuarea manevrelor de resuscitare, respectiv de acordare a primului ajutor calificat. Ulterior, asistența medicală de urgență a victimei a fost asigurată și de către un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă, încadrat cu medic.

“Pe lângă disfuncționalitățile expuse, Comisia de verificare a mai constatat încălcarea unor norme procedurale privind echiparea personalului la locul intervenției, superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor în domeniul logistic prin neasigurarea menținerii în stare de operativitate a tehnicii de intervenție din dotare, respectiv nereguli identificate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ”, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

 

Lasă un comentariu