S-A TREZIT MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: “LUCRURILE ÎNCEP SĂ DEVINĂ ÎNGRIJORĂTOARE!”

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, ieri, în Parlament, că autoritățile nu exclud impunerea de noi restricții, având în vedere numărul, în creștere, de cazuri de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 înregistrat în ultimele zile: . “Dacă lucrurile merg așa, în continuare, nu putem exclude alte restricții. Vă invit să vă uitați pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare”. Ministrul a adăugat că testarea și raportarea arată “o imagine” privind pandemia de COVID 19, întrebat despre numărul mic de teste COVID efectuate în weekend și faptul că anumite raportări sunt date cu întârziere.

“Consider că sunt mai mulți indicatori pentru imaginea reală, indicatorul cel mai clar, care nu poate fi pus în niciun fel la îndoială, este numărul de pacienți în secțiile de terapie intensivă (1.093 internați duminică la ATI- .n.n), iar acest număr de pacienți crește, a crescut în fiecare zi, așa încât apelul nostru este ca oamenii să respecte regulile și să se protejeze pe ei și pe ceilalți”, a declarat Voiculescu.

Șeful DSU, Raed Arafat, este de părere că impactul campaniei de vaccinare este afectat de apariția noilor tulpini de coronavirus, care se răspândesc cu rapiditate. Arafat avertizează că vaccinul nu acționează instantaneu, efectele acestuia începând să apară abia la câteva zile după rapel: “Din păcate, nici virusul nu este cel care a fost acum un an.

S-a schimbat, au apărut tulpini noi, s-a schimbat impactul. Avem o tulpină nouă care se răspândește mai repede.  Vaccinul nu are efect instantaneu. Acesta este un motiv pentru care măsurile trebuie luate mai rapid. Asta înseamnă că, dacă începem acum să creștem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să îl avem peste două-trei săptămâni”

Arafat: Nu se pune problema unui nou lockdown

“De la 3 la mie se aplică regulile care sunt de restricție mai mare la nivel de contacte, adică: restaurante, cinematografe, food-courturi la mall-uri. Astea toate se închid. În același timp, terasele care rămân deschise și atenționăm aici, că terasele înseamnă că nu ai acoperiș și doi pereți. Deci în secunda în care ai un acoperiș și doi pereți, asta nu mai este terasă. Acest lucru trebuie să fie înțeles de către toți cei care operează la restaurante sau terase. Bineînțeles, acolo unde este necesar se iau și măsuri suplimentare de carantinare zonală, unde putem aplica măsuri în plus și de limitare a circulației și a contactului (...). Dacă comparați restricțiile din România cu restricțiile din alte țări, România a rămas într-un mod mult mai echilibrat și balansat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală (…). Magazinele în România au rămas deschise. Totul este într-o balanță. Clar că acest lucru a permis și creșterile, încet, a cazurilor, din nou. Nu s-a mers către o închidere totală și nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricție temporare care să limiteze creșterea și să facă să se ajungă la un plafon și să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important”, a anunțat Raed Arafat, șeful DSU, la un post de televiziune. (I.S.)

 

Lasă un comentariu