LA VATICAN, SALARIILE CARDINALILOR ȘI CLERICILOR VOR FI REDUSE

Distribuie pe:

Papa Francisc a decis să scadă cu 10% salariile cardinalilor și a redus salariile altor clerici care lucrează la Vatican, pentru a salva locurile de muncă ale angajaților obișnuiți, în contextul în care veniturile Sfântului Scaun au fost afectate de pandemia de coronavirus.

“Papa Francisc a emis, miercuri, 24 martie 2021, un decret ce prevede reduceri proporționale începând cu data de 1 aprilie, însă angajații de rang inferior nu vor fi afectați.  

De mai multe ori, Papa Francisc a insistat că nu vrea să dispună concedieri. Cardinalii care lucrează la Vatican și locuiesc în Cetatea Sfântă sau la Roma ar beneficia de salarii de aproximativ 4.000 - 5.000 de euro pe lună, mulți dintre aceștia trăind în apartamente mari, pentru care plătesc chirii cu o valoare situată mult sub prețul pieței.

Alți conducători de departamente, majoritatea clerici, vor avea salariile reduse cu 3% - 8%, iar creșterile salariale programate vor fi suspendate până în martie 2023. Aceste prevederi vor fi valabile și în cazul angajaților de rang superior de la bazilicile papale.

Sfântul Scaun, organismul administrativ central al Bisericii Catolice din întreaga lume, ar putea fi nevoit să folosească 40 de milioane de euro din rezervele sale, pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei de Covid-19, care îi afectează veniturile.

Vaticanul preconizează pentru acest an un deficit de aproximativ 50 de milioane de euro, mai ales că muzeele Vaticanului, o sursă importantă de venit, au fost nevoite să își închidă porțile în cea mai mare parte a ultimelor 15 luni, din cauza pandemiei”, potrivit agenției Reuters, citată mediafax.ro. (L.P.)

 

Lasă un comentariu