EVOLUȚIA PREȚURILOR ALIMENTELOR DIN ULTIMII ANI. CU CÂT S-AR PUTEA MAJORA ÎN 2021?

Distribuie pe:

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a făcut un raport privind prețurile la alimente înregistrate în anul pandemiei de coronavirus, față de anul 2019. Astfel, bugetul de familie va fi afectat grav în 2021, cel puțin în România, după ce au fost deja anunțate scumpiri la carburanți, la țigări, dar și la energia electrică. De aici, experții se așteaptă la un lanț de scumpiri.

Care a fost evoluția prețurilor la alimente în anul 2020 și la ce să ne așteptăm în 2021

Publicația Bloomberg trage un semnal de alarmă și spune că presiunea pe gospodării este în creștere, din cauza scumpirii alimentelor, ceea ce adâncește fenomenul foametei globale. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în decembrie, pentru a șaptea lună consecutiv, pentru toate categoriile majore. Toate alimentele s-au scumpit luna trecută, mai puțin zahărul, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters,

citat de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index. Acesta măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În decembrie, acest indice a crescut până la 107,5 puncte, de la o valoare de 105,2 puncte în noiembrie. În anul 2020, indicele prețurilor la produsele alimentare s-a situat la 97,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, și un avans de 3,1% față de 2019.

Ce alimente s-au scumpit

Chiar și așa, încă este cu 25% sub nivelul istoric atins în anul 2011. În decembrie 2020, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 4,7%, după un avans de peste 14% în noiembrie, în urma majorării prețurilor la uleiul de palmier. Legumele și zarzavaturile, în prezent, sunt mai scumpe cu 5%, iar fructele cu 6%.

Pe ansamblul anului trecut, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 19,1%. Prețurile la cereale au înregistrat o creștere mai modestă, de 1,1% în decembrie, comparativ cu noiembrie, însă raportat la aceeași perioadă a anului 2019, prețurile au urcat cu 6,6 procente.

Și prețurile de export pentru grâu, porumb, sorg și orez au crescut în decembrie, pe fondul temerilor privind perspectivele recoltelor din America de Nord și de Sud, precum și din Rusia, a precizat FAO.

Produsele lactate s-au scumpit și ele în luna decembrie cu 3,2%, comparativ cu luna precedentă, dar pe ansamblul anului trecut, prețurile la lactate au scăzut cu aproximativ 1% față de 2019.

Totul ține de producția de cereale

Carnea a fost mai scumpă cu 1,7% în decembrie, față de luna noiembrie (în prezent, carnea de porc este mai scumpă cu 4,5%, iar cea de miel cu 30%). Cu toate acestea, carnea s-a vândut în 2020 mai ieftin cu 4,5%, față de anul 2019, pe fondul suspendării exporturilor germane de carne de porc către piețele asiatice, din cauza focarelor de pestă porcină africană.

Prețurile la zahăr au scăzut cu 0,6% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, dar, pe ansamblul anului trecut, prețurile la zahăr au crescut cu aproximativ 1,1% față de 2019, iar în prezent e mai scump cu 3,5%.

FAO are așteptări mari în privința cerealelor. “Privind în perspectivă, semănatul grâului de iarnă pentru 2021 se derulează în emisfera nordică, iar în mai multe țări mari producătoare, însămânțările sunt așteptate să urce ca urmare a unor prețuri mai bune… În Uniunea Europeană, după o reducere a suprafețelor cultivate în 2019, însămânțările de grâu sunt așteptate să înregistreze o revenire substanțială”, susține FAO.

(sursa: impact.ro)

Lasă un comentariu