“TERORIȘTII” DIN NOAPTE - TULBURAREA DE COȘMAR (TULBURARE DE ANXIETATE PRIN VIS)

Distribuie pe:

Motto: “Da, fără îndoială, fusese un vis, un coșmar, o nebunie, și totuși era aici și ceva adevărat, ceva chinuitor de real și dureros de adevărat, ceva ce îndreptățea acest vis, acest coșmar, această nebunie”.

(Dostoievski, în “Idiotul” -1868)

Un coșmar este un vis tulburător, asociat cu sentimente negative, precum anxietatea sau teama, care te trezesc, brusc, din somn. Deși mai frecvente la copii, pot apărea la orice vârstă, iar cele ocazionale nu reprezintă, de obicei, motive de îngrijorare. Cu toate acestea, unele persoane au coșmaruri pe tot parcursul vieții.

Deși coșmarurile sunt frecvente, tulburarea de coșmar (tulburare de anxietate prin vis) este relativ rară și apare atunci când coșmarurile se repetă des, provoacă suferință, perturbă somnul, creează probleme în activitatea zilnică și/sau teama de a dormi.

SIMPTOME

Coșmarurile se produc, în general, în a doua jumătate a nopții. Pot apărea rar sau mai frecvent, chiar de mai multe ori pe noapte. Episoadele sunt, în general, scurte, dar te fac să te trezești, iar readormirea poate fi dificilă.

Un coșmar poate implica următoarele caracteristici:

* Visul pare intens și real și este foarte supărător, devenind adesea mai deranjant pe măsură ce se desfășoară.

* Visul este de obicei legat de amenințări la adresa siguranței sau supraviețuirii, dar poate avea și alte subiecte deranjante.

* Visul te trezește, brusc, din somn.

* Te simți speriat, anxios, supărat, trist sau dezgustat din cauza a ceea ce ai visat.

* Îți amintești, clar, toate detaliile visului.

* Visul îți provoacă o suferință care te împiedică să adormi ușor.

Coșmarurile sunt considerate o tulburare dacă se manifestă:

* Apariții frecvente

* Tulburări majore sau tulburări în timpul zilei, cum ar fi anxietatea sau frica persistentă că, în noapte următoare, vei avea un alt coșmar.

* Probleme de concentrare sau memorie, imposibilitatea de a uita imaginile din vis.

* Somnolență în timpul zilei, oboseală sau lipsă de energie.

* Probleme de comportament la locul de muncă, la școală sau în situații sociale.

* Probleme de comportament legate de mersul la culcare sau frica de întuneric.

CAUZE

Tulburarea de coșmar este definită de medici ca o parasomnie - un tip de tulburare de somn care implică experiențe nedorite ce apar în timp ce adormi, în timpul somnului sau când te trezești. Coșmarurile apar de obicei în timpul stadiului de somn cunoscut sub numele de mișcare rapidă a ochilor (REM). Nu se cunoaște cauza exactă a coșmarurilor. Ele pot fi declanșate de mai mulți factori, inclusiv:

* Stres sau anxietate. Uneori, stresul obișnuit, din viața de zi cu zi, declanșează coșmaruri. O schimbare majoră, cum ar fi moartea unei persoane dragi, poate avea același efect. Starea de anxietate este asociată cu un risc mai mare de coșmaruri.

* Traume. Coșmarurile sunt frecvente după un accident, o traumă fizică, abuz fizic sau sexual ori un alt eveniment traumatic. Coșmarurile sunt frecvente la persoanele care au tulburări de stres post-traumatic (PTSD).

*Tulburări de somn. Insomnia este asociată cu un risc crescut de coșmaruri.

* Medicamente. Unele medicamente - inclusiv anumite antidepresive, medicamente pentru tensiunea arterială, beta-blocante și medicamente utilizate pentru a trata boala Parkinson sau pentru a contribui la renunțarea la fumat pot declanșa coșmaruri.

* Abuz de substanțe. Consumul de alcool și droguri recreative poate declanșa coșmaruri.

* Alte tulburări. Depresia și alte tulburări de sănătate mintală pot fi legate de coșmaruri. Acestea pot însoți unele afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul.

* Cărți și filme de groază. Pentru unii oameni, citirea unor cărți sau vizionarea de filme de groază, mai ales înainte de culcare, poate fi asociată cu coșmarurile.

FACTORI DE RISC ȘI COMPLICAȚII

Coșmarurile sunt mai frecvente atunci când membrii familiei au asemenea antecedente sau alte tulburări asociate, cum ar fi vorbitul în timpul somnului, somnambulismul ș.a. Tulburarea de coșmar poate provoca:

* Somnolență excesivă în timpul zilei, care poate duce la probleme precum conducerea vehiculelor, oboseală.

* Probleme privind starea de spirit - depresia sau anxietatea din visele care vă preocupă în continuare.

* Teama de a merge la culcare, la gândul că va urma un alt vis urât.

* Gânduri suicidare sau încercări de sinucidere.

TRATAMENT

Tratamentul pentru coșmaruri nu este de obicei necesar decât în cazul în care acestea provoacă suferință sau tulburări de somn și interferează cu activitatea în timpul zilei.

Cauza tulburării de coșmar ajută la stabilirea terapiei, care poate consta în:

*Tratament medical. Dacă coșmarurile sunt asociate cu o afecțiune medicală de bază, tratamentul vizează problema de bază.

* Tratamentul stresului sau anxietății. Dacă o afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi stresul sau anxietatea, pare să contribuie la declanșarea de coșmaruri, medicul poate recomanda tehnici de reducere a stresului, consiliere sau terapie cu un profesionist din domeniul sănătății mintale.

* Medicație. Medicamentele sunt rar utilizate pentru tratarea coșmarurilor, putând fi recomandate pentru coșmarurile severe asociate cu PTSD (tulburare de stres post-traumatic).

STIL DE VIAȚĂ ȘI REMEDII CASNICE

Dacă coșmarurile reprezintă o problemă pentru dumneavoastră sau copilul dvs., încercați următoarele strategii:

* Stabiliți o rutină regulată și relaxantă înainte de culcare. Faceți activități liniștitoare - cititul, o baie caldă, rebus etc.

* Gestionați stresul. Dacă stresul sau anxietatea sunt o problemă, vorbiți despre asta. Practicați câteva activități simple de ameliorare a stresului, cum ar fi respirația profundă sau relaxarea. Un profesionist în sănătate mintală vă poate ajuta, dacă este necesar.

* Țineți o veioză aprinsă în dormitor. Dacă vă treziți în timpul nopții, lumina poate fi liniștitoare.

COȘMARUL, ÎN POEZIE...

Sus, jos, și pretutindeni, adâncul, larga zare, /Tăcerea, nesfârșitul mă țin în gheara lor.../ Și Dumnezeu pe noaptea-mi cu-n deget știutor / Schițează lungi coșmaruri, mereu renăscătoare. / De somn m-alungă spaima ca de un puț profund,/ Plin de nelămurite orori și fără fund; /Văd numai veșnicie prin geamurile toate. (Charles Baudelaire -”Genunea”)

...ȘI ÎN PANDEMIE

Potrivit unui recent studiu brazilian (realizat cu ajutorul înregistrărilor audio raportate prin intermediul unei aplicații smartphone), visele din timpul lockdown-ului impus de pandemia de COVID-19 reflectă, din plin, suferința psihică (teamă, furie, tristețe, disperare), precum și teama de contagiune cu noul coronavirus * Fenomenul - arată cercetătorii brazilieni - se explică prin amenințarea globală provocată de pandemia de COVID-19, care a dus la o izolare accentuată, creând noi provocări în tratarea suferințelor psihice majore, provocate de distanțarea fizică și învățarea rapidă a unor noi obiceiuri sociale destinate prevenirii contaminării * Neuroștiința și psihologia sunt de acord că visele îi ajută pe oameni să facă față emoțiilor negative și să învețe din experiență, dar, pot ele dezvălui, în mod eficient, suferința psihică și modificările comportamentului social?

* Pentru a răspunde la această întrebare, psihologii brazilieni au aplicat instrumente de procesare a limbajului natural, pentru studiul comparativ a 239 de rapoarte având ca obiect conținutul viselor unui număr de 67 de voluntari, rapoarte întocmite atât înainte, cât și după izbucnirea pandemiei de Covid-19 și impunerea stării de urgență /lockdown * Rezultatele au relevat o proporție mai mare de cuvinte ce reflectă furie, tristețe și disperare, asociate, din punct de vedere semantic, cu termeni precum “contaminare” și “curățenie” * Rezultatele confirmă ipoteza că visele/coșmarurile din timpul pandemiei reflectă suferința psihică, teama de contagiune și schimbările importante ale obiceiurilor zilnice, cu impact direct asupra psihicului și socializării.

Studiile arată că peste 70% dintre persoanele care suferă de sindromul de stres post-traumatic experimentează coșmaruri, acesta fiind principala cauză a coșmarurilor recurente la adulți, fenomenul luând amploare în timpul pandemiei de COVID-19.

(surse - mayoclinic.org., scitechdaily.com; foto - darkbooks.com)

 

 

Lasă un comentariu