CÂT TIMP ESTE VALABILĂ ADEVERINȚA CARE ATESTĂ TRECEREA PRIN BOALA COVID-19

Distribuie pe:

Pentru a putea călători liber în străinătate fără a avea obligația de a face un test PCR sau vaccinul anti COVID-19, românii care au trecut prin boală pot obține relativ ușor și ieftin un document care să ateste că au fost infectați cu SARS-CoV-2, dar s-au vindecat.

Potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), există două variante de documente care să ateste că am trecut prin boală.

Primul se poate obține de la laboratorul unde am făcut testul PCR, care este obligat să elibereze la cerere un buletin de analize, cu ștampila și parafa medicului.

Cea de-a doua variantă este testul prin care se detectează prezența anticorpilor COVID-19 în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Reprezentanții INSP au precizat că la acest moment, în România, nu există un document special emis de o entitate medicală, fie că vorbim de spital, direcție de sănătate publică sau de către un medic de familie, care să ateste că o persoană a trecut prin boală.

Singurele acte medicale care pot dovedi acest lucru sunt, așa cum am precizat, buletinul de analize de la testul PCR (altul decât mesajul de tip SMS primit de la DSP cu rezultatul testului) sau rezultatul testului de anticorpi.

“Nu există o adeverință prin care să poți atesta că ai trecut prin boală, există buletinul de analiză. Un cetățean, pentru a afla dacă este bolnav sau nu de COVID-19, își face un test PCR. În urma acestui test i se eliberează un buletin de analiză. În momentul de față, primește un raport medical de la direcția de sănătate publică și scrie în josul mesajului că persoana în cauză poate solicita buletinul de analiză laboratorului respectiv. Laboratorul este obligat să i-l ofere. Buletinul se poate elibera și în limba engleză, dacă are nevoie de așa ceva”, a declarat, pentru Ziare.com, Veronica Zoicas de la centrul de comunicare al INSP.

SMS cu rezultatul la testul PCR nu este valabil.

Aceasta a explicat că esențial pentru ca documentul respectiv să fie valabil este ștampila și parafa medicului de laborator. SMS-ul primit de la DSP cu rezultatul testul PCR nu este suficient pentru a dovedi că ai făcut boala, tocmai pentru că mesajul nu este “semnat” de un medic, pe când buletinul de analiză este cu parafa medicului de laborator.

Adeverința trecerii prin boală este valabilă oricând, fără a exista o limitare temporară de 6, 12, 18 sau mai multe luni.

Atenție însă, documentul care dovedește trecerea prin boală nu este admis în toate țările, nici măcar în toate țările membre UE. Fiecare stat are propriile reguli în baza cărora primește vizitatori străini.

Condițiile diferă de la un stat la altul, de aceea înaintea călătoriei în străinătate este bine să verificați zilnic  site-ul Ministerului de Externe care actualizează în timp real regulile de călătorie, atât la ieșirea din România, cât și la înapoierea în țară. (ziare.com)

Lasă un comentariu