DE CE GUVERNUL NU SUSȚINE ZOOTEHNIA ȘI MICII PRODUCĂTORI ROMÂNI?

Distribuie pe:

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAȚILOR

INTERPELARE

Adresată: Domnului Florin-Vasile CÎȚU, prim-ministrul României

De către: Deputat Dumitrița GLIGA

Circumscripția electorală nr. 28, Mureș

Data: 02.06.2021

Obiectul interpelării: De ce guvernul nu susține zootehnia și micii producători români?

Domnule prim-ministru,

Atât scandalul public referitor la eventualele conflicte interne din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cât și măsurile mai mult sau mai puțin inspirate adoptate în vederea eliminării focarelor de gripă aviară recent depistate, au readus această instituție în lumina reflectoarelor, evidențiind astfel numeroase lacune și o lipsă flagrantă de profesionalism.

Conform informărilor publice promovate pe site-ul ANSVSA, la data de 3 mai 2021, a fost confirmat primul focar de gripă aviară în localitatea Ungheni, județul Mureș. În consecință, “la propunerea ANSVSA, în cadrul Centrului Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată DECIZIA nr.1/07.05.2021, prin care s-au suspendat activitățile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației, pe întreg teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile”.

Deși această decizie nu a produs efecte decât 12 zile, stațiile de incubare din România s-au aflat într-o situație dificilă, fiind obligate să se debaraseze de puii de o zi care au eclozat. Aceste stații de incubare au fost nevoite să aplice măsuri drastice și regretabile, asumându-și, pentru a se conforma deciziilor instituțiilor statului român, pierderi financiare uriașe.

În acest context, DECIZIA Centrului Național pentru Situații de Urgență nr.1/07.05.2021 s-a dovedit a fi extremă și ineficientă. Mai mult, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a remarcat că, în urma interzicerii comercializării, puii aduși din import și destinați vânzării prin magazine autorizate au început să se vândă în spații improvizate, neautorizate, fără ca această activitate să poată fi controlată de ANSVSA, iar o parte din puii care se vindeau în magazinele autorizate au început să fie vânduți în stradă, încurajând comerțul necontrolat cu pui de o zi.

Deși ANSVSA susține că au fost efectuate de către inspectorii ANSVSA/DSVSA, verificări la 2.206 gospodării ale populației din județul Mureș și la alte 65 de gospodării din județele Harghita, Neamț, Brașov, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureș și Satu Mare, nu există nicio mențiune privind eventuale despăgubiri pentru firmele afectate, la fel cum nu pare să existe echitate pentru medicii veterinari de liberă practică implicați atât în ancheta epidemiologică, cât și în prevenirea și combaterea bolilor la animale în general.

Conform informațiilor făcute publice, reiese că în timp ce medicii veterinari de liberă practică așteaptă cu nerăbdare respectarea obligațiilor financiare pe care statul român și le-a asumat față de aceștia, iar firmele românești afectate de restricții solicită în zadar despăgubiri, Guvernul pe care dumneavoastră îl conduceți se pregătește de și mai multe tăieri bugetare.

Față de cele de mai sus, vin și vă întreb:

- Pentru că ANSVSA se află în coordonarea dumneavoastră, ce măsuri ați adoptat până acum pentru rezolvarea problemelor interne și buna funcționare a autorității?

- De ce vă opuneți acordării unor despăgubiri justificate firmelor românești care au respectat întru totul litera legii și s-au conformat deciziei Centrului Național pentru Situații de Urgență, și cum intenționați să remediați această situație?

- Când estimați că se va efectua o alocare bugetară suficientă pentru completarea numărului minim necesar de medici veterinari de liberă practică?

Solicit răspuns scris.

Deputat, DUMITRIȚA GLIGA

Lasă un comentariu