PESTE 300 DE MILIOANE DE LEI PENTRU PRIMĂRIILE CARE VOR SĂ REALIZEZE LUCRĂRI DE CADASTRU

Distribuie pe:

Primăriile care doresc să realizeze lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară au la dispoziție 309.501.626 de lei, în anul 2021, în cadrul celei de-a șaptea etape de finanțare acordată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a lansat o nouă etapă de finanțare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale.

Primarii celor 2.041 de unități administrativ-teritoriale (UAT) eligibile, interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot solicita finanțare în maximum 60 de zile de la data la care primesc înștiințările privind sumele alocate și modelul contractului de finanțare din partea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), pe raza căruia se află. Contractele de finanțare au o durată de 18 luni.

În 2021, fiecare UAT primește 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Banii vor fi virați în conturile primăriilor după deschiderea noilor cărți funciare aferente imobilelor recepționate.

Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.

Până în prezent, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, peste 4 milioane de proprietăți, reprezentând 44,16% din numărul total estimat de 40.000.000 de imobile.

PNCCF are drept scop înregistrarea gratuită, pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România, în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional - aproximativ 313 de milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor, informează Serviciul Comunicare

Lasă un comentariu