PROIECT: SPRIJIN PENTRU UN TRAI DECENT - DIFERENȚA PÂNĂ LA 1.500 DE LEI!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus recent un proiect de lege ce prevede ca românii cu vârsta de peste 18 ani să beneficieze de un venit minim garantat de 1.500 de lei, asigurat pe perioada stării de urgență și încă 6 luni după ridicarea acesteia.

Potrivit propunerii legislative, toate persoanele vizate de proiect vor primi de la stat doar diferența dintre venitul lunar pe care acestea îl obțin până la completarea sumei nete de 1.500 de lei. De exemplu, dacă o persoană câștigă 800 de lei, statul îi va acorda un ajutor financiar de 700 de lei, astfel încât aceasta să beneficieze, în total, de un venit minim garantat de 1.500 de lei, numit de inițiatori sprijin pentru un trai decent.

La calcularea veniturilor nete ale persoanelor se va ține cont de toate veniturile considerate impozabile din codul fiscal, printre care și veniturile din activități independente, din drepturi de autor, din salarii, din chirii, din activități agricole, din investiții, din pensii, din jocuri de noroc etc.

În expunerea de motive se precizează că “accesul la sprijinul pentru un trai decent se va realiza în baza unei cereri adresată de solicitant, precum și a documentelor justificative privind venitul afectat de efectele crizei generate de pandemia de coronavirus.

Aplicarea măsurii se va realiza rapid și eficient, informațiile privind veniturile cetățenilor în funcție de categoria acestora fiind deja gestionate de stat prin instituții sau programe dedicate (ANAF, Revisal, baza de date a Casei de Pensii etc.)”.

Documentele ar urma să se depună, fizic sau în format electronic, la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială în a căror rază teritorială locuiește titularul, iar în cazul persoanelor fără domiciliu, aflate în situație de nevoie, cererea se va depune la orice agenție, însoțită de o declarație pe propria răspundere că nu au solicitat drepturile de la alte instituții.

În cazul aprobării, plata sprijinului pentru un trai decent se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea, însă orice modificare intervenită cu privire la venituri îl obligă pe titular să anunțe agenția.

“Fondurile necesare pentru plata sprijinului pentru un trai decent se vor suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat”, propun inițiatorii, respectiv membri ai partidului Pro România.

Atenție! Proiectul va intra în vigoare doar după adoptarea lui în Parlament, după promulgarea de către președintele României și publicarea lui în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu