“SCLEROZA MULTIPLĂ ÎN ARTĂ” EXPOZIȚIE CU LUCRĂRI REALIZATE DE PACIENȚI #MSCONNECTIONS

Distribuie pe:

Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple (AISM), în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, a organizat, la sfârșitul lunii trecute, expoziția “Scleroza Multiplă în artă”. Lucrările sunt expuse în sala Media și sunt realizate de persoane cu scleroză multiplă. Intrarea este liberă. Toate lucrările sunt scoase la vânzare, iar banii strânși vor fi folosiți pentru proiecte destinate persoanelor cu această afecțiune.

“AISM este asociația care îi ajută pe pacienții cu scleroză multiplă să se recupereze cu ajutorul ergoterapiei (terapie ocupațională). Am început cu ateliere de modelat plastilină, am continuat cu desen, modelaj și acum, după mult timp, am ajuns la exprimarea SM prin pictură. De ce? Pentru că tot noi am introdus sintagma «Nu lăsa scleroza multiplă să-ți pună limite»“, a precizat Simona Tănase, președinte AISM.

Expoziția va fi deschisă până pe 6 iunie, între orele 10 -18, când sunt programate întâlniri cu vizitatorii expoziției.

,,Fiecare dintre noi trebuie să găsească o formă creativă de a trece mai ușor peste situațiile grele”

Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple a fost înființată în anul 2013 și își propune să ofere suport și informații pentru persoanele cu boli neurodegenerative de tip autoimun, cu demielinizări neuronale, în special scleroză multiplă, care este cea mai invalidantă afecțiune a adultului tânăr. Printre țelurile asociației, cele mai importante sunt înființarea unor centre specializate de recuperare, cu ajutorul terapiilor complementare, și întreținere pentru acești pacienți , dar și prevenirea discriminării și promovarea egalității de șanse.

“M-am alăturat acestui proiect din bucurie. Cred că fiecare dintre noi trebuie să găsească o formă creativă de a trece mai ușor peste situațiile grele și arta poate face acest lucru. Pictura, prin culorile ei, îți dă o stare de bine și te ajută să te detașezi de boală și să vezi în jur culoare și bucurie”, a spus Rodica Negulescu, pictor restaurator Muzeul Țăranului Român.

Scleroza multiplă este o boală neurologică și este a doua cauză de dizabilitate la tineri

Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată, în fiecare an, pe 30 mai. Scleroza multiplă este o boală neurologică și este a doua cauză de dizabilitate la tineri. Apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase (teaca de mielină) din creier, măduva spinării și nervii optici, provocând inflamații și daune ulterioare. Este numită și “boala cu o mie de fețe”, “boala cameleon” sau “boala cu față ascunsă”, din cauza numărului mare de semne și simptome pe care le poate avea un pacient.

În lume, peste 2,5 milioane de oameni sunt diagnosticați cu scleroză multiplă. În România, boala afectează peste 7.500 de persoane, dintre care 70% sunt femei. În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă, am aflat de la Monica Rădulescu, DeciSePoate | Pacientul2.0.

Lasă un comentariu