CINCI ANI - UN TERMEN REZONABIL CA ROMÂNII SĂ SCAPE DE OBLIGAȚIA DE A DUCE HÂRTII LA INSTITUȚII

Distribuie pe:

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a estimat, recent, la Brașov, că ,,un termen rezonabil” în care românii ar putea scăpa de obligația de a prezenta instituțiilor statului dosare voluminoase, conținând copii scrise ale unor documente, ar fi de cinci ani. Totodată, a spus că ,,este foarte bună” inițiativa legislativă a deputatului PNL George Tuță, depusă recent la Parlament, care prevede ca instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluționarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.

,,Premisele sunt favorabile din punct de vedere tehnic și se datorează faptului că marea majoritate aplicațiilor achiziționate de statul român folosesc același sistem de baze de date. Și când spun marea majoritate, mă refer la aproape 80% și aceasta ușurează interoperaționalizarea lor, iar aceasta poate fi realizată în 3-4 ani de zile. Mi se pare o inițiativă foarte bună a lui George Tuță, și am și declarat-o anterior depunerii acesteia în Parlament, ca, la un moment dat, cetățenii să ajungă să refuze să mai ducă copii sau să se plimbe de la un ghișeu la altul pentru că sarcina aceasta trebuie să fie preluată de stat și pentru asta trebuie să stabilim o dată. Deci, în 3-4 ani, e posibil să trăim această minune”, a spus Teleman, într-o conferință de presă.

El a precizat că ,,cel mai devreme vom începe să scăpăm de dosare în 2024”, menționând că un termen rezonabil ar fi cinci ani, ,,pentru a spune că nu vom mai folosi și instituțiile nu vor mai cere dosare”.

Lasă un comentariu