BIBLIOTECA TELEKI-BOLYAI LA 219 ANI DE LA ÎNFIINȚARE

Distribuie pe:

Biblioteca Teleki-Bolyai este o colecție de carte științifică cu caracter enciclopedic. S-a deschis ca bibliotecă publică în anul 1802, de atunci fondul de carte stă în permanență la dispoziția cititorilor.

Începuturile acestei biblioteci sunt legate de numele lui Sámuel Teleki (1739-1822), originar din Gornești, județul Mureș. Ideea fondării ei s-a născut în timpul studiilor umaniste și științifice pe care le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franța, Elveția, când el cunoaște biblioteci publice și particulare renumite și se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecții, devenind astfel un bibliofil competent. Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărțile care urmau să intre în viitoarea colecție destinată de la început uzului public.

Stimulat de mișcarea iluministă care punea un accent deosebit pe răspândirea ideilor științifice în cercuri cât mai largi de cititori, Teleki stabilește și întreține legături permanente cu editori și librari din marile centre editoriale europene.

Biblioteca posedă opere ce aparțin unor renumiți filozofi și savanți: Hipocrat, Paracelsus, Franklin, Newton, Kepler, Tycho Brahe, Descartes. Păstrează de asemenea publicații ale academiilor și societăților științifice europene și o foarte bogată colecție de literatură clasică greacă și latină. Se păstrează aici rarități bibliofile: manuscrise, incunabule, unicate, ediții princeps, cărți scoase de cele mai renumite case editoriale europene. Colecția cuprinde aproximativ 40.000 de volume.

Lasă un comentariu