DUMINICĂ, 20 IUNIE, POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Distribuie pe:

La zece zile de la Înălțare și la cincizeci de zile de la Paști, Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele 12 sărbători domnești, fiind celebrată la date diferite, în funcție de Sărbătorile Pascale.

Duhul Sfânt este Vistierul bunătăților, Sfințitorul și Mângâietorul tuturor inimilor. Toate bisericile sunt casele Duhului Sfânt; toate slujbele bisericești sunt lucrările Duhului Sfânt.

Hristos realizează la Rusalii promisiunea făcută ucenicilor de a nu-i lăsa orfani. Duhul Sfânt cel purces de la Tatăl înlocuiește pe Iisus cel pământesc și prin El, Iisus, împreună cu Tatăl, își face locuință în noi. În Faptele Apostolilor, evenimentul este relatat: “Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți în același loc. Și din cer, fără veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. Și toți cei de față, locuitori ai Iudeii, de toate neamurile, au fost foarte tulburați auzindu-i pe acei galileieni vorbind”.

Cincizecimea (sau Rusaliile), care pentru evrei era a doua mare sărbătoare a anului, legată de seceriș, pentru Biserică simbolizează începutul secerișului spiritual al lui Dumnezeu. Pentru creștini, Cincizecimea este sărbătoarea coborârii Duhului Sfânt, împlinirea prorociei lui Ioel, care a prezis o mare revărsare a Duhului Sfânt peste tot poporul lui Dumnezeu și a făgăduinței Tatălui făcută cunoscută de către Iisus ucenicilor mai înainte de înălțarea Sa la cer. Pogorârea Duhului Sfânt a dus la transfigurarea omului. Deși Iisus s-a înălțat la Ceruri, creștinii nu au rămas singuri, ci cu Duhul Sfânt.

RUSALIILE

În tradiție, sărbătoarea este legară de abubdența vegetală a verii, motiv pentru care, în această zi, casele sunt împodobite cu ramuri verzi. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau mințile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Totodată, se spune că, dacă le întâlnești, este bine să nu le vorbești și că te poți apăra purtând asupra ta frunze de pelin. În unele zone ale țării se crede că Rusaliile sunt zâne ale apelor și de aceea nu este bine să te scalzi în această zi pentru că te-ai putea îneca.

Lasă un comentariu