O VESTE NU PREA ÎMBUCURĂTOARE TOT MAI MULTE CUPLURI NU ÎȘI DORESC COPII...

Distribuie pe:

Contrariați de faptul că tot mai mulți adulți nu își doresc copii, cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Michigan, citați de HotNews.ro, s-au decis să analizeze mai profund modul în care acești indivizi sunt diferiți față de alții.

“În majoritatea studiilor anterioare, nu s-au pus întrebările necesare pentru a distinge între persoanele care nu își doresc copii, de alte tipuri de persoane care nu au copii. Persoanele care nu au copii pot include și indivizi care nu sunt încă părinți, dar intenționează să aibă copii, și persoane care nu pot avea copii din cauza infertilității sau a circumstanțelor.

Până acum, studiile au încadrat toți indivizii fără copii într-o singură categorie, pentru a-i compara cu părinții.

În cercetarea noastră, am folosit un set de 3 întrebări pentru a identifica persoanele care nu își doresc copii, de părinți și de alte categorii de indivizi care nu au copii, folosind un eșantion reprezentativ de 1.000 de adulți, care au completat un chestionar realizat de Institutul pentru Politici Publice și Cercetări Sociale din cadrul universității noastre.

După excluderea caracteristicilor demografice, nu am găsit nicio diferență în satisfacția de viață și diferențe limitate în trăsăturile de personalitate între indivizii care nu își doresc copii și părinți, persoane care nu au încă copii sau care nu pot avea copii.

Am descoperit, de asemenea, că indivizii care nu își doresc copii sunt mai liberali decât părinții și că persoanele care își doresc copii sunt mai puțin empatice față de indivizii care nu își doresc.

Pe lângă descoperirile legate de satisfacția de viață și trăsăturile de personalitate, cercetarea a dezvăluit și alte lucruri surprinzătoare. Astfel, am fost surprinși de numărul persoanelor care nu își doresc copii, adică mai mult de o persoană din patru, reprezentând aproximativ 25%, un număr mult mai mare decât cel arătat de studiile anterioare, care plasa procentul între 2 și 9%.

Totuși, studiul nostru a inclus doar un singur moment din viața celor chestionați, acela în care au luat decizia că nu își doresc copii, de aceea sunt necesare noi cercetări”, afirmă oamenii de știință americani.

Oricum, ei s-au convins că la baza acestei decizii nu stă doar egoismul, ci mult mai multe motive întemeiate.

Un copil nu apropie partenerii - S-a demonstrat științific că un copil nu face un cuplu să devină mai apropiat, ci dimpotrivă. Oamenii care au copii au riscuri mai mari să devină depresivi decât cei fără. Mai mult, studiul a arătat că cei fără copii sunt mai fericiți și decât părinții ai căror copii au ajuns la maturitate și au părăsit casa părintească.

În urma unei documentări de 20 de ani, care a examinat impactul copiilor asupra căsniciei, s-a arătat că după apariția copiilor scade calitatea relației dintre parteneri, însă aceasta crește puțin după ce copiii pleacă la casele lor.

Viața sexuală - Toți părinții știu că după apariția copiilor relațiile intime scad în intensitate. Cel puțin în primul an de viață al copilului, viața sexuală a cuplurilor este, în multe cazuri, aproape inexistentă: schimbat scutece, hrănit bebeluș, cumpărături, curățenie.

Mulți părinți au afirmat că după apariția copiilor aveau senzația că sunt mai degrabă parteneri de lucru decât iubiți. Cât despre sex, cine mai are energie după o zi epuizantă? În multe cazuri, copilul (sau copiii) dorm în patul conjugal.

Copiii sunt “scumpi” - Atunci când iau în calcul dacă să devină sau nu părinți, multe cupluri se gândesc la aspectul financiar. Mulți ne dorim să le putem oferi copiilor noștri toate condițiile pentru o viață fericită. Să meargă la o grădiniță bună, să fie bine îmbăcați, să mănânce alimente de calitate, să meargă la cursuri sau activități sportive etc. Toate astea costă, și nu puțin...

După apariția copiilor, bugetul familiei este serios afectat, iar multe certuri apar și din cauza lipsei banilor.

Prea multe griji - Atunci când ai copii, totul se învârte în jurul lor, iar atunci când apar situațiile de criză (cum ar fi o boală, de exemplu), apar și tensiuni și certuri în familie. De multe ori, partenerii dau vina unul pe celălalt pentru situația creată.

Cariera, o prioritate - Există mai ales femei care pun cariera pe primul loc și nu simt că ar lipsi ceva din viața lor. Unele, pur și simplu, nu simt acel instinct matern despre care se tot vorbește și, astfel, nici dorința de a avea copii nu este prezentă.

Lumea în care trăim nu este un mediu propice - Unele cupluri invocă lumea în care trăim ca nefiind un loc potrivit pentru a crește un copil. Din acest punct de vedere, dacă stăm să analizăm istoria omenirii, niciodată nu a fost un moment propice să aduci copii pe lume...

Nu vor să își schimbe stilul de viață - Să bei cafeaua liniștit, să ieși la prânz cu prietenii, iar seara cu partenerul la film, în weekend să faci o drumeție pe munte sunt obiceiuri frecvente pentru multe cupluri fără copii.

Acestora li se pare aproape de neconceput să își piardă libertatea și stilul de viață, doar pentru a procrea... (L.P.)

Lasă un comentariu