LA MĂNĂSTIREA SFÂNTUL MINA DIN SĂRMAȘU ÎNALTĂ CINSTIRE ȘI POMENIRE EROILOR MUREȘENI

Distribuie pe:

În ziua de duminică, 27 iunie a.c., pe Dealul Comorii unde află Biserica și Mănăstirea Sfântul Mina din Sărmașu, după Sfânta Liturghie, oficiată de preacucernicul părinte protopop onorific Ilie Bucur, enoriașii au fost invitați să participe la parastasul de aducere aminte a eroilor mureșeni, respectiv, Radu Ceontea, Lazăr Lădariu, Mihăilă Cofariu și Simion Frandeș. Evenimentul a avut o semnificație aparte, și aici va trebui să facem câteva precizări. Acest deal al Comorii a fost pustiu, cu ani în urmă. Preacucernicul părinte Ilie Bucur, trecând pe acolo, s-a așezat să se odihnească și să contemple peisajul. Presupun, în ideea și din dorința de a fi mai aproape de Dumnezeu, atât la propriu cât și la figurat, a spus: “Aici voi ctitori o biserică”. A realizat acest lucru, cu sprijinul ierarhilor bisericești, al oficialităților locale și al sărmășenilor. S-a realizat acest fermecător lăcaș al Domnului, apoi precucernicul părinte și-a dorit să construiască o mănăstire. Și-a realizat și această dorință, dar, încă visul său nu a fost împlinit. Văzând că, în principal, în rândul tineretului sunt mari lacune în privința cunoștințelor istoriei neamului, a personalităților neamului nostru, i-a venit ideea de a face în jurul bisericii un ansamblu de busturi ale acestor mari personalități intrate cu strălucire în istoria și conștiința neamului românesc. Astfel, s-a înțeles cu artistul plastic Ioan Astăluș a început realizarea primelor busturi. S-a ajuns, la acest moment, la un număr de 47, amplasate în jurul bisericii, și, după cum a promis, proiectul nu s-a încheiat, fiindcă urmează a fi amplasate următoarele care vor fi realizate, pe “Drumul Crucii”, de la intrare, până la biserică, un drum unde sunt amplasate 14 cruci, simbolizând opririle pe care le-a făcut Mântuitorul Iisus Hristos, cu crucea în spate, urcând Muntele Golgotei.

În acest context, colegul nostru, jurnalistul Ioan Cismaș, de la “Cuvântul liber”, a avut ideea și inițiativa de a adăuga la acest complex de monumente busturile celor patru personalități mureșene. Părintele Ilie Bucur a fost de acord, Ioan Cismaș a organizat colecta, iar, de dată recentă, busturile au fost terminate și așezate pe socluri. După încheierea parastasului, părintele Ilie Bucur a adresat câteva cuvinte enoriașilor, arătând importanța cunoașterii istoriei neamului nostru, apropierea de biserică, păstrării tradițiilor noastre creștine și i-a invitat pe participanți să împărtășească din amintirile lor legate de aceste personalități. Primul care a luat cuvântul a fost colegul nostru Ioan Cismaș, care îl cunoscuse pe Radu Ceontea de la înființarea Vetrei Românești, a cărei președinte fusese ales și unde a avut și el o funcție de conducere, apoi prof. dr. Adrian Moisoiu, Teodora Ceontea, fiica lui Radu Ceontea, Ilarie Gheorghe Opriș, Adina Iancu, col.(r) Ilie Chiorean, participant la patru teatre de operațiuni de menținere a păcii prin NATO, primarul orașului Sărmaș, Valer Botezan. Precizăm faptul că la eveniment a participat o delegație din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” - Filiala Mureș, prin Vasile Gorea și Adrian Șimon, din partea Vetrei Românești prof. Adrian Moisoiu, prof. Lidia Moisoiu, Mircea Ludovic Dogar, Ioan Cismaș, Adina Iancu, Atena Ioana Iancu, fiica și nepoata colegului nostru, venite îmbrăcate în frumoase costume naționale, soția sa, prof. Rodica Cismaș, prof. Costel Neacșu.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă creștinească, unde s-au cântat mai multe cântece patriotice, tonul la cântec fiind dat de Adina Iancu, Atena Ioana Iancu și preacucernicul părinte Ilie Bucur, gazda evenimentului. Mai facem precizarea că ansamblul de busturi va fi sfințit pe la sfârșitul lunii august, eveniment la care vor participa înalți ierarhi bisericești.

Lasă un comentariu