ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

52 DE CAZURI NOI DE INFECTARE CU SARS-COV-2

Un număr de 52 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 26.000 de teste, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până miercuri, pe teritoriul României au fost confirmate 1.080.792 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.045.351 pacienți au fost declarați vindecați.

La nivel național, până la această dată, au fost prelucrate 8.346.449 de teste RT-PCR și 1.459.483 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 14.951 de teste RT-PCR (8.114 în baza definiției de caz și a protocolului medical, și 6.837 la cerere) și 11.723 de teste rapide antigenice.

SUPRAVIEȚUITORI AI POGROMULUI DE LA IAȘI, DECORAȚI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare a lui Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda și Moshe Yassur, supraviețuitori ai Pogromului de la Iași.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în semn de “deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieții, precum și pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”, șeful statului a conferit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler lui Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda și Moshe Yassur.

INCIDENTE ÎN MAREA NEAGRĂ

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să adopte orice fel de măsuri pentru a proteja Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, evitând să dea un răspuns direct, marți seara, la întrebarea dacă șeful statului rus ar putea să dea ordin de a se trage asupra navelor NATO, în contextul recentului incident cu un distrugător britanic în apele din apropierea Crimeii, potrivit agenției de presă oficiale ruse TASS.

“Haideți să nu vorbim despre astfel de scenarii”, a spus Peskov la postul public de televiziune Rossia-24, explicând că “uneori cuvintele se pot materializa”, astfel că “nici nu ar trebui să ne gândim sau să vorbim despre așa ceva”.

“Dar rușii ar trebui să știe un lucru: președintele nostru este întotdeauna gata să facă totul pentru a ne proteja țara, dacă este necesar”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

CAZURI NOI ÎN PRAHOVA ȘI NEAMȚ; ZERO CAZURI ÎN 22 JUDEȚE

Cele mai multe cazuri nou confirmate de COVID-19 față de ultima raportare au fost înregistrate în Prahova - 11, Neamț - 8, Galați și Cluj - câte 7, informează, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, în București au fost 2 cazuri de infectare, iar în 22 de județe nu s-a înregistrat niciun caz nou. Toate județele și municipiul București rămân în scenariul verde din punctul de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidență la mia de locuitori fiind în județele Prahova - 0,11, Dolj și Ilfov - 0,09.

Județul Buzău are o incidență de zero cazuri la mia de locuitori.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 52 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus.

DANEMARCA ANUNȚĂ CUMPĂRAREA A 1,1 MILIOANE DE DOZE DE VACCIN PFIZER DE LA ROMÂNIA

Danemarca a ajuns la un acord cu România pentru a cumpăra peste 1,1 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech/Pfizer, a anunțat, marți seară, Ministerul Sănătății de la Copenhaga, potrivit DPA.

Conform unui comunicat, România a vrut să vândă surplusul de doze, deoarece cererea de vaccinuri în rândul populației sale este scăzută în acest moment, a declarat ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, potrivit agenției citate.

Institutul Serum a precizat că primele livrări ar putea ajunge în această săptămână.

“Cu dozele cumpărate din România, mai mulți danezi se pot vaccina mai rapid”, a spus Heunicke, precizând că este un lucru extrem de important în contextul răspândirii variantei Delta a virusului, mai contagioasă.

RUSIA A LANSAT UN VEHICUL DE TIP CARGO

Rusia a lansat, miercuri, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, un vehicul de tip cargo, care va avea misiunea de a aproviziona Stația Spațială Internațională (ISS), cu alimente, apă, carburant și echipamente, informează AFP.

Racheta Soyuz-2.1, ce a transportat pe orbită vehiculul cargo Progress MS-17, a fost lansată cu succes la ora 23:27 GMT, din stepele din Kazahstan și a ajuns pe orbita programată, a anunțat agenția spațială rusă, Roscosmos, într-un comunicat.

Conectarea vehiculului spațial la structura externă a ISS este prevăzută pentru vineri, la ora 04:02 GMT, potrivit aceleiași surse.

Acel vehicul cargo va transporta la bordul laboratorului orbital, carburant, apă potabilă, butelii de aer și de oxigen, precum și o cantitate de 1.500 de kilograme de echipamente și materiale.

4 DECESE LA BOLNAVI CU COVID ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 181 de decese - 109 bărbați și 72 de femei - la pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, însă 177 dintre acestea sunt de anul trecut și din prima jumătate a acestui an, fiind introduse în baza de date la solicitarea Ministerului Sănătății de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Pacienții decedați erau internați în spitale din județele Alba, Bacău, Brașov, Cluj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Mureș, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman și București.

Dintre cele 181 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 de ani, un deces la categoria de vârstă 30-39 ani, patru decese la categoria de vârstă 40-49 ani, nouă decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 37 - la categoria de vârstă 60-69 ani, 68 - la categoria de vârstă 70-79 ani și 61 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

Conform sursei citate, 167 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 11 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

De la începutul pandemiei, în total, 33.786 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

MADRIDUL NU VA ACCEPTA “NICIODATĂ” UN REFERENDUM PENTRU AUTODETERMINAREA CATALONIEI

Socialiștii aflați la guvernare în Spania nu vor accepta “niciodată” un referendum privind autodeterminarea în Catalonia, o revendicare centrală a separatiștilor catalani, cu care Madridul urmează să reia negocierile în septembrie, a insistat, miercuri, premierul Pedro Sanchez, citat de AFP.

“Nu va exista un referendum de autodeterminare”, a declarat Sanchez în fața Camerei Deputaților, asigurând că Partidul Socialist, al cărui secretar general este, “nu va accepta niciodată acest tip de derivă”.

Pentru ca un referendum de autodeterminare să poată fi organizat, trebuie ca “cei care îl apără să reușească să convingă 3/5 din această cameră, astfel încât articolul 2 din Constituția spaniolă să poată fi modificat. Și apoi spaniolii să ratifice această modificare printr-un referendum”, a subliniat el.

O astfel de reformă a Constituției este imposibilă, întrucât primele trei forțe politice din Cameră (socialiștii, conservatorii Partidului Popular și extrema dreaptă din Vox) i se opun.

Aceste declarații ale lui Pedro Sanchez intervin a doua zi după prima sa întâlnire oficială cu noul lider regional catalan, separatistul moderat Pere Aragones.

Acesta din urmă a anunțat la sfârșitul întâlnirii că dialogul dintre Madrid și separatiștii catalani, destinat să găsească o ieșire din criză în Catalonia, se va relua în a treia săptămână a lunii septembrie.

Principala cerere a separatiștilor este organizarea unui referendum de autodeterminare în această regiune bogată din nord-estul Spaniei, cu o populație de 7,8 milioane de locuitori.

În octombrie 2017, guvernul regional separatist al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum, în pofida opoziției din partea guvernului central și a interzicerii sale de către justiției, urmat câteva săptămâni mai târziu de o declarație unilaterală de independență.

Guvernul spaniol, pe atunci în mâinile conservatorilor, a reacționat prin destituirea guvernului regional și plasând regiunea sub tutelă.

Această tentativă de secesiune a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut Spania, de la sfârșitul dictaturii franchiste în 1975.

Într-un gest de “reconciliere”, guvernul lui Pedro Sanchez i-a grațiat săptămâna trecută pe cei nouă lideri separatiști care au fost condamnați la pedepse de la 9 la 13 ani de închisoare, pentru rolul lor în tentativa de secesiune.

GERMANIA A AJUNS DIN URMĂ SUA ÎN CE PRIVEȘTE POPULAȚIA VACCINATĂ

Germania a ajuns din urmă Statele Unite în ce privește procentul de populație vaccinată cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19, a anunțat miercuri ministrul sănătății Jens Spahn, subliniind însă că, dată fiind prezența variantei Delta, mai contagioase, a coronavirusului, este importantă menținerea ritmului de imunizare, transmite Reuters.

Guvernul german a fost criticat pentru startul lent al campaniei de vaccinare la începutul anului, mai ales prin comparație cu țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Israel, însă între timp a accelerat ritmul.

“Având în vedere varianta Delta, este important să se vaccineze cât mai mulți oameni posibil”, a adăugat el.

Spahn a precizat că 55% dintre locuitori au fost vaccinați cu prima doză, iar 37% cu ambele.

Sâmbătă, ministrul a afirmat că, în curând, oferta de vaccinuri în Germania va depăși cererea, ceea ce va permite ca acestea să fie oferite trecătorilor în zonele centrale ale orașelor sau în lăcașele de cult.

Trei sferturi dintre germani se opun vaccinării obligatorii, cu care sunt de acord doar 22%, arată un sondaj Forsa pentru televiziunea RTL, făcut public miercuri.

Germania a raportat miercuri încă 808 cazuri de infectare cu coronavirus - al căror total a depășit 3,728 milioane - și 56 de decese (90.875 în total).

FLORIN IONEL MOISE, NUMIT PREȘEDINTE AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE INTEGRITATE

Florin Ionel Moise a fost numit, miercuri, în plenul Senatului, pentru un mandat de patru ani, ca președinte al Agenției Naționale de Integritate.

În favoarea lui Moise au votat 78 de senatori, înregistrându-se și opt abțineri.

Lasă un comentariu