CUM ÎȚI ALEGI FACULTATEA POTRIVITĂ. SFATURILE SPECIALIȘTILOR ÎN CARIERĂ PENTRU ABSOLVENȚII DE LICEU

Distribuie pe:

După ce depășesc febra examenelor de Bacalaureat, absolvenții de clasa a XII-a se află în fața unei alte provocări: alegerea facultății sau a școlii de meserii potrivite. Și în 2021 există câteva meserii bănoase, între care medicina, IT-ul, ingineria, construcțiile sau stomatologia.

“Ideal ar fi că orice tânăr, în momentul în care se îndreaptă spre o anumită facultate, să meargă către domeniul care îi place dar, în același timp, să meargă către zona în care și-a dezvoltat anumite abilități. Asta îl va ajuta foarte mult, având deja o anumită îndemânare pentru activitățile respective. Prin urmare, ideal ar fi să își aleagă domeniul în funcție de ceea ce îi place și în funcție de ceea ce a dobândit ca și competențe”, a explicat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în carieră.

Preadmitere la Universitatea Politehnică din București

Potrivit acestuia, anul 2021 a adus o serie de schimbări la nivelul universităților. De pildă, o noutate faptul că Universitatea Politehnică din București a organizat o preadmitere, în baza mediilor obținute de candidați în timpul celor patru ani de liceu. O astfel de preadmitere este însă cu dus și întors.

“Tinerii au două variante. Dacă vor să se ducă spre o facultate care acceptă viitori studenți doar în baza dosarului și a mediei de la Bac, atunci ei trebuie să își dea interesul pentru a obține note bune în cei patru ani de liceu. Într-o astfel de situație vor fi avantajați elevii care vin de la licee nu neapărat performante, unde notele se dau mai ușor. Se știe deja că la liceele de top, notele se dau după criterii bine stabilite, iar profesorii sunt exigenți. Ei bine, acești elevi ar putea rămâne pe dinafară dacă vor să ajungă la anumite facultăți unde se intră pe bază de dosar. Pe de altă parte, tinerii foarte bine pregătiți pot merge spre acele facultăți unde dau admitere”, a completat Gabriel Chicioreanu.

Învățământul dual, o șansă de a face bani rapid

În opinia specialistului în carieră, tinerii care își doresc să câștige bani foarte repede se pot orienta spre școlile de meserii, respectiv spre învățământul dual. Spre exemplu, un sudor ajunge să câștige între 1.500 și 2.500 de euro în orașele din vestul țării, iar un tânăr aflat la început de carieră poate obține lejer un salariu de 5.000 de lei ca și sudor.

“Tinerii și părinții nu sunt suficient de bine informați legat de aceste școli de meserii. Ele sunt dezvoltate într-un parteneriat între Ministerul Educației și diverși angajatori, care au interesul ca acei copii să învețe și să angajeze repede”, a explicat specialistul.

“Chiar dacă sunt meserii mai bănoase și meserii mai puțin bănoase, din punct de vedere al studiilor superioare, atunci când aprofundezi materia, atunci când îți dai silința, majoritatea profesiilor care pun accentul pe învățământul superior îți dau șansa ca, în final, să câștigi suficient de bine”, a adăugat Chicioreanu.

Studiile în străinătate, în continuare de interes

O tendință care se păstrează în România, din perspectiva alegerii facultății, o reprezintă interesul absolvenților de liceu pentru universitățile din străinătate.

“La fel cum s-au adaptat facultățile și universitățile din România pentru învățământul online, la fel s-a adaptat și învățământul universitar din Europa. Pentru că suntem o economie de piață nu se pune accentul numai pe partea educațională, ci este și un business. Studenții pot urma acele cursuri, o parte din ele în funcție de specializare, de pildă medicină nu poți face la distanță”, susține Chicioreanu.

Ce să iei în calcul când îți alegi facultatea

Și în privința universităților din străinătate, specialistul afirmă că e nevoie de multă atenție legat de specializarea pe care își doresc să o urmeze tinerii. Gabriel Chicioreanu a formulat și o serie de sfaturi de luat în seamă de către absolvenți, atunci când optează pentru o universitate:

* să se uite la ceea ce le-ar plăcea să facă fără să simtă prea mult efortul muncii lor

* să se uite la ceea ce și-au dezvoltat că abilități și competente

* să țină cont de sfaturile și recomandările familiei, ei îi cunosc din anumite puncte de vedere

* să fie conștienți că deciziile și alegerile sunt ale lor

* să nu meargă la o anumită facultate doar că așa vor părinții, ci pentru că ei își doresc asta (ziare.com)

DE CE ABSOLVENȚII DE LICEU NU MAI VOR LA ȘCOLILE DE MESERII. TOPUL PROFESIILOR BĂNOASE PENTRU CARE NU AI NEVOIE DE FACULTATE

Tinerii absolvenți de liceu care își doresc să câștige bani rapid, fără a se înrola la studii superioare, o pot face dacă aleg învățământul dual, respectiv școlile de meserii.

Pe fondul unei crize de profesioniști, companiile care își doresc forță de muncă au încheiat parteneriate cu Ministerul Educației și astfel îi școlesc pe tinerii care ajung să primească un job imediat ce finalizează cursurile.

Sudorii și controlorii de trafic, bine plătiți

De departe, sudorii sunt printre cei mai bine plătiți. Spre exemplu, salariile pot ajunge la 4.500-5.000 de lei pe lună pentru un tânăr aflat la început de drum, în timp ce un sudor cu experiență, meserie căutată și peste hotare, poate primi în vestul României o leafă de 2.500 de euro.

“E vorba de prejudecăți. Un tânăr care termină liceul și se îndreaptă spre o școală de meserii nu înseamnă că nu are șanse să facă studii superioare la un moment dat. Tinerii și părinții nu sunt suficient de bine informați cu privire la învățământul dual și avantajele pe care le oferă. Copiii au posibilitatea să se angajeze foarte repede”, a explicat Gabriel Chicioreanu, specialist în piața muncii.

Manichiuristă cu 4.000 de lei pe lună

O altă meserie bine plătită, pentru care nu este nevoie de studii superioare, ci strict de cursuri în sistem dual, o reprezintă meseria de control de trafic aerian. Cei care fac asta pot ajunge și la salarii de 5.000 de euro în România, Bacalaureatul nefiind necesar.

În același timp, o manichiuristă poate ajunge la 4.000 de lei pe lună, iar o coafeză poate ajunge la 3.500-4.000 de lei pe lună, susțin experții în resurse umane, chiar dacă admit că aceste domenii au fost afectate în perioada pandemiei.

Ce este învățământul dual

Pe scurt, învățământul dual este soluția prin care elevii școlilor profesionale se pot specializa la locul de muncă. Acesta permite elevilor să se califice peste nivelul de muncitor.

Cursurile pot fi susținute atât de ministerul Educației, cât și de agenții economici. În timpul școlii, tinerii vor fi plătiți de companii pentru a se specializa în domeniile în care acestea au nevoie de forța de muncă.

Astfel, învățământul dual se adresează elevilor absolvenți de clasa a VIII-a, dar și tinerilor care au întrerupt studiile și doresc să se califice într-un anumit domeniu.

Ce beneficii au elevii

Învățământul dual este asemănător școlilor profesionale existente în anii 1990, când elevii făceau și ore de practică, pe lângă teoria învățată. Diferența ar fi însă faptul că pe parcursul celor 3 ani de studii, elevii vor primi burse lunare.

Lasă un comentariu