MĂDĂLINA BEREȘ ȘI ROBERT GLINȚĂ AU FOST DESEMNAȚI PURTĂTORI DE DRAPEL PENTRU ECHIPA ROMÂNIEI LA JOCURILE OLIMPICE

Distribuie pe:

Mădălina Bereș și Robert Glință au fost desemnați Purtători de Drapel pentru echipa României, la JO Tokyo 2020, anunță COSR. Comitetul Executiv al COSR a decis, joi, prin vot, desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Tokyo. Mădălina Bereș este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 și campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegații din echipa României. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina Bereș este al treilea reprezentant al acestei discipline, care va purta steagul după Iulică Ruican - Atlanta 1996, și Elisabeta Lipă - Sydney 2000, Atena 2004. Robert Glință este primul înotător din România care a reușit să câștige aur la Campionatele Europene și a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multiplu medaliat european și va fi primul reprezentant al acestei discipline, care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară. Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic, la deschidere, îl deține kaiacistul Aurel Vernescu, de 3 ori, consecutiv, purtător de drapel, Tokyo 1964, Mexico 1968 și Munchen 1972. Primul campion olimpic al sportului românesc, Iosif Sârbu, tir sportiv, a avut onoarea de a purta drapelul la Melbourne 1956. Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică și desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare, la Sydney 2000 și la Atena 2004. Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, 71 de medalii câștigate, dintre care 26 de aur, a dat prima purtătoare de drapel, abia la JO Rio 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena 2004, a fost cea care a condus echipa României la festivitatea de deschidere.

REACȚIE DURĂ DUPĂ CE JUCĂTOARELE NOASTRE DE TENIS AU REFUZAT SĂ MEARGĂ LA JOCURILE OLIMPICE

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, s-a declarat mâhnit de faptul că jucătoarele de tenis au refuzat participarea la JO de la Tokyo și amenință că va tăia din finanțarea Federației Române de Tenis. “Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis, care sunt calificate, refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul. Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort și valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participă staruri ale sporturilor, care câștigă milioane de euro și care respectă aceste principii. De aceea, este de neînțeles pentru mine decizia sportivelor noastre. Cu siguranță, vom analiza foarte serios, de anul viitor, ce programe vom finanța pentru Federația Română de Tenis. Aștept reacția oficială a federației referitor la acest caz”, a scris Novak, pe Facebook. Președintele FR Tenis, Ion Țiriac, a anunțat că nicio jucătoare din România nu va participa la ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august). “Din câte știu, la tenis, capitolul este închis și niciuna dintre jucătoarele care s-au calificat, nu va participa. Nu pot să le blamez și nici nu pot să le iau gâtul. Acest COVID ne-a speriat pe toți,și pe bună dreptate. Toate fetele astea care nu merg, au fost în situația următoare: hotel - turneu de tenis - nimeni împrejur. Joacă, fată, du-te și ia prosopul singură, lasă masca. Ai jucat meciul și du-te înapoi la hotel”, a declarat Ion Țiriac, potrivit digisport.ro. Potrivit clasamentului publicat după turneul de la Roland Garros, pe baza căruia sunt stabiliți participanții la turneul olimpic de tenis, Simona Halep, Sorana Cîrstea și Patricia Țig ar fi fost reprezentantele României la JO. Însă Halep nu s-a refăcut după accidentarea la gambă și a trebuit să se retragă din turneu, Țig a declarat că nu dorește să participe, iar Sorana Cîrstea nu îndeplinea condiția de a fi jucat în Cupa Federației, ea anunțând că nu va mai răspunde convocării în echipa României. Totuși, Cîrstea ar fi putut primi o derogare din partea ITF, la solicitarea FR Tenis, și juca astfel la JO, dar nu a cerut acest lucru.

ROXANA POPA, SPORTIVE DE ORIGINE ROMÂNĂ, CARE VA REPREZENTA SPANIA LA JOCURILE OLIMPICE

Antrenorii lotului național al Spaniei, Lucia Guisado și Fernando Siscar, au anunțat, joi, echipa Spaniei de gimnastică pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Între numele convocate de Guisado și Siscar se remarcă și prezența Roxanei Popa, una dintre cele mai bine cotate gimnaste ale Spaniei. Ea se alătură altor patru sportive: Alba Petisco, Laura Bechdeju și Marina Gonzalez. Chinuită de accidentări, Popa își îndeplinește visul de a participa la Jocurile Olimpice, acolo unde are șanse chiar la medalii, crede presa iberică. Născută în 1997, la Constanța, Roxana Popa este o sportivă de origine română, care a câștigat toate finalele naționale ale Spaniei, la care a participat, dar pentru că nu avea încă cetățenia spaniolă, acum aproape 10 ani, nu a putut urca pe podium. Comparată de iberici cu Nadia Comăneci, Popa a trecut peste acel moment, precum și peste numeroasele accidentări care au tras-o în jos și a renăscut din propria-i cenușă. Românca iese cu adevărat în evidență, prin exercițiile pe care le face la sol. “Dacă ai fost norocos și ai avut ocazia să vezi personal, de la fața locului, Campionatul Mondial de gimnastică, atunci nu aveai cum să nu remarci entuziasmul și sprijinul din jurul Roxanei Popa, în timp ce sportiva își efectua exercițiul la sol. A fost un spectacol de zile mari, asigurat de o melodie flamenco rock a Fraților Taalbi și o coregrafie excepțională a unei sportive remarcabile”, o descrie flogymnastics.com, pe sportiva de origine română.

Lasă un comentariu