FĂ DIN ȘCOALA TA, LOCUL TĂU DE MAGIE, DE UNDE SĂ PLECI SĂ ÎȚI ÎNDEPLINEȘTI VISELE CĂLĂTOARE ȘI MĂREȚE

Distribuie pe:

28 iunie a fost o zi plină de zâmbete pentru mine, acum, în ipostază de profesor de Geografie, pentru colega mea, Nicoleta Ciorăneanu, cât și pentru o parte din elevii noștri, de la Școala Gimnazială Petre N. Popescu din Archita, județul Mureș, deoarece am plecat într-o minunată excursie, având ca destinație Parcul Mini Transilvania și Muzeul Foto din Odorheiul Secuiesc.

Prima oprire a avut loc la singurul Parc Tematic din Romania, Parcul Mini Transilvania, situat în Băile Seiche, lângă Odorheiul Secuiesc, care se întinde pe o suprafață de 8.000 m2 și la care am ajuns în scurt timp.

Am văzut pe fața elevilor încântarea a ceea ce parcul ne dezvăluia: machete în miniatură ale celor mai reprezentative obiective turistice din România și am rămas profund impresionată de faptul că unele au fost și recunoscute de către ei.

Pentru ca vizita noastră să fie mai palpitantă, elevii s-au oferit să ne citească despre obiectivele turistice preferate, iar ulterior s-au bucurat testând capacitatea mocăniței din interiorul parcului, unică în țara noastră. Cu această ocazie, mulțumesc elevilor implicați, printre care: Chifor Rareș, Babeș Ilinca, Tinu Petronela și Butnariu Andrei.

A doua oprire a fost la Muzeul Foto, înființat în anul 1876, fiind singurul studio de fotografie care funcționează doar prin utilizarea luminii naturale. Aici am văzut: aparate de fotografie antice, fundaluri și decoruri pentru fotografii, accesorii de epocă, fotografii 3D și, de asemenea, o cameră veche de 100 de ani. De asemenea, elevii au putut să experimenteze în camera obscură developatul unei fotografii alb - negru.

Întrebându-i ce le-a plăcut cel mai mult, unii mi-au răspuns:

“Mi-au plăcut pozele pe care le-am văzut la Muzeul Foto, am aflat cum se pot modifica și cum se developează pozele vechi în camera obscură, iar din cadrul Parcul Mini Transilvania mi-a plăcut cel mai mult Fântana Cântatoare, despre care am și citit” (Tinu Petronela).

“Nouă ne-a plăcut foarte mult această excursie pentru că a fost prima într-o altă localitate decât Sighișoara. Am vizitat locuri noi, am avut parte de experiențe frumoase la Muzeul de Fotografie și am văzut cum se făceau pozele în trecut” (Babes Ilinca și Ionica).

“Mie mi-a plăcut pentru că erau multe obiecte vechi la Muzeul Foto și pentru că am învățat cum se făceau pozele în timpurile vechi” (Butnariu Andrei).

Când i-am întrebat, de asemenea, ce le-ar fi plăcut să mai vadă sau să mai facă, Petronela Tinu și-ar fi dorit să viziteze Muzeul Apelor Minerale (care ne era pe listă, însă în ziua de luni este, din păcate, închis), mai ales că îl văzusem și în pozele din interiorul Muzeului Foto.

Întotdeauna am considerat și am simțit că locul în care te deplasezi, indiferent care ar fi acela, vizitându-l, “devine o parte din tine”, de aceea, dacă acest lucru s-a întâmplat și pentru dragii mei elevi și le-am putut transmite asta, înseamnă că am reușit să-mi ating un țel. De aceea aș dori să transmit elevilor să facă și din școală acel loc de magie în care să se poată regăsi, să învețe, să devină oameni mai buni, să poată să zboare departe ca să își îndeplinească visele mărețe pe care fiecare dintre noi le avem.

Ne-am reîntors spre casă, mulțumiți și fericiți, dornici de a împărtăși și celor din jur experiența noastră. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea visului nostru!

Lasă un comentariu