COVID-19 ÎN LIPSA UNOR MĂSURI URGENTE, NOILE TULPINI “CÂȘTIGĂ LUPTA ÎMPOTRIVA VACCINURILOR”

Distribuie pe:

Variante ale noului coronavirus, precum Delta, “câștigă, în prezent, cursa împotriva vaccinurilor “, a declarat miercuri șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, punând vina pe seama lipsei producției de vaccinuri și distribuției inechitabile a acestora.

În timpul conferinței sale săptămânale de la Geneva, el a adăugat că depășirea numărului de patru milioane de decese, înregistrate în întreaga lume din cauza Covid - 19, a fost o “etapă tragică”, și care, “probabil, subestimează cifrele totale” ale virusului mortal.

Tedros a avertizat că prea multe țări înregistrează “creșteri masive ale cazurilor și ale spitalizărilor”, în timp ce națiunile bogate, cu rate de vaccinare ridicate, au renunțat la măsurile de sănătate publică, “de parcă pandemia s-ar fi încheiat”.

Situația duce la o lipsă acută de oxigen și de tratamente și va determina un “val al morții” în multe părți ale lumii.

“În acest stadiu al pandemiei, faptul că milioane de lucrători din domeniul sănătății și al asistenței nu au fost încă vaccinați este revoltător”, a adăugat el.

Tedros a reamintit că “naționalismul vaccinului”, tradus prin faptul că “o mână de națiuni” a preluat partea leului este “de neiertat din punct de vedere moral” și o strategie ineficientă de sănătate publică în fața unui virus respirator care suferă mutații rapide și devine din ce în ce mai “răzbătător” în infectarea noilor gazde. El a atenționat, totodată, că răspândirea variantelor va amenința și redresarea economică globală, menționând că, din punct de vedere “moral, epidemiologic sau economic”, este momentul ca lumea să se unească.

Directorul executiv al Programului OMS pentru situații de urgență medicală, dr. Mike Ryan, a declarat jurnaliștilor că, deși s-a înregistrat o scădere a numărului de spitalizări în țările cu niveluri ridicate de vaccinare, acesta ar trebui să fie totuși, “un moment de prudență extremă pentru toate țările”.

“[Aproape] toate regiunile au înregistrat o creștere a cazurilor în ultima săptămână ... acesta nu este un platou, ci o curbă ascendentă (…) Transmiterea va crește odată cu relaxarea restricțiilor, deoarece nu avem vaccinuri (pentru toți) și încă nu suntem siguri în ce măsură vaccinarea protejează împotriva riscului de a fi infectat sau de a transmite boala mai departe”, a explicat el.

Dr. Ryan a adăugat că odată cu transmiterea în rândul comunităților, cei mai vulnerabili - persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni subiacente - vor fi expuși riscului, în special în țările în care nu au ajuns încă programele de vaccinare.

Epidemiologii arată că varianta Delta a fost până acum detectată în 104 țări; varianta Alpha în 173; Beta în 122; și varianta Gamma în 74.

“În unele țări sunt în circulație toate aceste patru variante îngrijorătoare. Varianta Delta are o transmisibilitate și mai crescută decât varianta Alpha. În cazul în care această tulpină preia conducerea, ea va continua să se răspândească”, a avertizat Maria Van Kerkhove, director tehnic în cadrul OMS. Ea a reamintit că virusul continuă să sufere mutații, inclusiv varianta Delta: “Virusul ne stăpânește, acum, și trebuie să recâștigăm controlul asupra lui, folosind instrumentele de care dispunem”.

Săptămâna trecută, numărul de noi cazuri de COVID a crescut ușor, în timp ce numărul de noi decese a continuat să scadă, cu peste 2,6 milioane de cazuri noi și puțin sub 54.000 de decese noi raportate la nivel global. Aceasta este cea mai scăzută cifră de mortalitate săptămânală de la începutul lunii octombrie 2020, potrivit actualizării epidemiologice săptămânale a OMS. Numărul cumulativ de cazuri raportate la nivel global depășește acum 183 de milioane.

Săptămâna trecută, toate regiunile au raportat o creștere a noilor cazuri, cu excepția celor din America. Regiunea europeană a raportat o creștere accentuată a incidenței (30%), în timp ce regiunea africană a raportat o creștere accentuată a mortalității (23%) în comparație cu săptămâna precedentă. Toate regiunile, cu excepția celor din America și Asia de Sud-Est, au raportat o creștere a numărului de decese. (sursa - news.un.org)

N.red. Guvernul japonez a decis, joi, ca Tokyo să intre de luni, 12 iulie, în stare de urgență sanitară, astfel că Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor ține fără spectatori în tribune, din cauza creșterii accentuate a infectărilor. Miercuri, au fost raportate 920 de cazuri noi - cel mai mare număr zilnic de infectări de la jumătatea lunii mai, în timp ce experții medicali continuă să avertizeze despre pericolele legate de desfășurarea Jocurilor, în condițiile în care multe țâri se confruntă cu răspândirea rapidă a variantei Delta, foarte contagioase a virusului.

În Europa, țările care se luptă cu varianta Delta sunt, în principal, Spania, Grecia și Rusia.

Lasă un comentariu