“EXECUȚIA BUGETARĂ LA AGRICULTURĂ ESTE OK; AȘTEPT SĂ VĂD CĂ NU MAI RĂMÂN PROGRAMELE LUI DRAGNEA”

Distribuie pe:

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că execuția bugetară pe 6 luni la Ministerul Agriculturii este “ok”, dar așteaptă ca programele “aprobate de Dragnea” împotriva cărora PNL a votat în Parlament să nu mai rămână în buget.

Prezent la Ministerul Finanțelor, el a fost întrebat dacă este mulțumit de modul cum arată execuția bugetară la Ministerul Agriculturii pe primele 6 luni.

“Este ok. La Ministerul Agriculturii, am spus la începutul anului, și am spus-o și anul trecut, când eram în guvernul precedent, aș vrea să văd că programele aprobate de Dragnea, împotriva cărora noi am votat în Parlamentul României, nu mai sunt, nu mai rămân în buget. Aștept acest lucru. Sunt tot fel de programe care nu dau rezultate și am putea să folosim acei bani pentru altceva. Cred că la rectificare aici vom aloca mai multe resurse pentru motorină. Este clar: este nevoie pentru agricultorii din România să rămână un an agricol bun. Dar repet, eu nu mai vreau să văd programele pentru care noi, PNL, am votat împotrivă în Parlamentul României să rămână în buget”, a afirmat Florin Cîțu.

“AUTORITĂȚILE SĂ FIE TOT TIMPUL PREGĂTITE FAȚĂ DE AVERTIZĂRILE DE COD PORTOCALIU, NU TREBUIE O ȘEDINȚĂ SPECIALĂ”

Premierul Florin Cîțu a transmis, joi, autorităților că trebuie să fie pregătite tot timpul să intervină pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo pentru care sunt emise avertizări, subliniind că “nu trebuie să fie o ședință specială pentru acest lucru”.

El a răspuns, astfel, fiind întrebat dacă autoritățile au în vedere măsuri suplimentare și dacă va sta de vorbă cu prefecții, având în vedere că a fost emis un nou cod portocaliu de furtuni pentru joi și zilele următoare.

“Voi discuta în primul rând cu secretarul de stat Raed Arafat să vedem situația, dar și ieri a fost un cod galben, apoi s-a transformat în cod portocaliu, ei trebuie să fie tot timpul pregătiți, nu trebuie să fie o ședință specială pentru acest lucru. Suntem într-o perioadă de vară, am anunțat că urmează o perioadă de coduri portocalii, deci trebuie să fie tot timpul pregătiți”, a declarat Florin Cîțu, prezent la Ministerul Finanțelor.

Întrebat dacă are date despre efectele furtunilor produse în mai multe zone din țară în noaptea de miercuri spre joi și dacă este mulțumit de modul de intervenție, Cîțu a precizat: “Am primit o informare imediat și azi dimineață la ora 7.00”.

“Nu am raportul final, deci nu pot să am o concluzie pe intervenția de azi-noapte, doar vă pot spune că am fost informat permanent - și azi-noapte la 12.00, și la 1.00 noaptea, și dimineață la 7.00, deci am primit rapoarte. Nu pot să mă pronunț încă, pot să mă pronunț despre faptul că am fost informat în timp real despre tot ce se întâmplă”, a completat premierul.

El a explicat că sistemul RO Alert transmite mesajele de avertizare în funcție de momentul în care are informația, lucru mai greu de realizat în cazul fenomenelor de tip now casting.

“Înțeleg că aceste furtuni sunt așa-numitele now casting, care, de fapt, sunt dintr-o dată, e foarte complicat. În momentul în care au informația, cei de la RO Alert o trimit, da, ar putea să fie mai rapid, dar depinde cum putem să identificăm fenomenul”, a mai declarat Cîțu.

“ÎN ROMÂNIA EXISTĂ PRINCIPIUL AUTONOMIEI LOCALE”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că în România există principiul autonomiei locale, menționând că vremea centralismului democratic a trecut demult.

Prezent la ceremonia de Ziua Imnului Național, în Piața Tricolorului, Orban a fost întrebat dacă primarii sunt “doar vehicule” prin care autoritatea centrală își impune voința și proiectele la nivel local, așa cum a declarat premierul Florin Cîțu.

“A fost o declarație total neinspirată. În România există principiul autonomiei locale. În România, cetățenii își aleg primarii, consiliile locale, consiliile județene, care, în baza principiilor autonomiei locale și a legilor în vigoare, ele acționează pentru punerea în practică a programelor de dezvoltare. Vremea centralismului democratic, cum se numea în perioada comunistă, a trecut demult. Democrația înseamnă și autonomia comunităților locale”, a precizat Orban.

AM SOLICITAT ADOPTAREA UNEI OUG, CA URMARE A EXPLOZIEI PREȚURILOR LA MATERIALELE DE CONSTRUCȚIE

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că a atenționat Guvernul pentru emiterea unei ordonanțe de urgență privind încheierea de acte adiționale referitoare la valoarea reală a lucrărilor, ca urmare a “exploziei” prețurilor la materialele de construcție, menționând că, în caz contrar, există riscul închiderii multor șantiere.

“Suntem în vacanță parlamentară, noi am solicitat adoptarea unei ordonanțe de urgență în acest sens, pentru a fi îmbunătățit mecanismul de reevaluare, astfel încât valoarea contractului să țină cont cu adevărat de costurile cu materialele de construcție, care au crescut ca urmare a exploziei prețurilor la materialele de construcție. Am atenționat de două luni asupra faptului că Guvernul are obligația de a emite ordonanță de urgență pentru a îmbunătăți sistemul de adiționare a contractelor, de încheiere de acte adiționale cu privire la valoarea lucrărilor, ca urmare a exploziei prețurilor materialelor de construcție, pentru că astăzi există riscul ca, dacă nu se semnează acte adiționale în care să se aducă valoarea lucrărilor la valoarea reală ca urmare a creșterii prețului la materialele de construcții, există posibilitatea ca foarte multe șantiere să se închidă, pentru că niciun constructor nu poate să-și permită să lucreze în pierdere”, a afirmat Orban, prezent la Ziua Imnului Național, în Piața Tricolorului.

Precizarea liderului liberal a fost făcută în contextul unei întrebări privind investițiile făcute de Guvernul Cîțu în cele șase luni de mandat.

Lasă un comentariu