LEACURI DIN GRĂDINĂ - BUSUIOCUL

Distribuie pe:

Originar din Asia tropicală sau centrul Africii, busuiocul (Ocimum basilicum) este cultivat, în prezent, în aproape toate colțurile lumii. Termenul provine din limba greacă (basileus însemnând rege). În afară de cel mai cunoscut soi de busuioc, cel genovez, mai există aproximativ 150 de varietăți ale acestei plante, care diferă prin miros și gust, între acestea, numărându-se busuiocul anason, busuiocul lămâie, soiul albastru african, busuiocul thailandez etc.

Busuiocul are în compoziția sa 90% apă, precum și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, K, beta-caroten, magneziu, calciu, mangan, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc și fibre alimentare.

Folosit ca și condiment, se recomandă să fie adăugat preparatelor în stare proaspătă, la finalul pregătirii, pentru a nu i se distruge aroma. Rețetele cu specific mediteranean și asiatic folosesc în mod frecvent busuiocul.

În scop medicinal, de la busuioc se folosesc frunzele și florile. Compoziția bogată în substanțe benefice, cu acțiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul să fie de un real ajutor în tratamentul multor afecțiuni.

Busuiocul întărește sistemul imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonificând întregul organism. Studiile de specialitate au arătat că uleiul volatil de busuioc are proprietăți antiseptice, bactericide, antiinflamatorii și cicatrizante. Este recomandată infuzia din frunze și flori de busuioc. Frunzele de busuioc utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct au rol tonic și revigorant pentru memorie, îmbunătățesc funcția digestivă și induc transpirația abundentă. Pulberea de busuioc are acțiune energizantă și antidepresivă, înlăturând efectele surmenajului și echilibrând starea psihică și emoțională. Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic și tonic digestiv. Frunzele de busuioc pot oferi o protecție semnificativă împotriva stresului, prin mestecarea acestora de două ori pe zi. Este recomandat și sub formă de tinctură, în caz de depresie, migrenă, îmbătrânire precoce, guturai, colită și ulcer.

Busuiocul este o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante, ajutând la eliminarea mucusului în caz de bronșită sau astm. Planta are efecte benefice în tratarea tulburărilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere și ghimbir, este un remediu eficient. Are efect benefic în cazul bolilor cardiace și a slăbiciunii declanșate de acestea. Frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficiența lor și în tratarea ulcerațiilor și a infecțiilor gurii. De asemenea, busuiocul potențează puterea de dezintoxicare la nivelul ficatului, deoarece în frunzele sale sunt prezente șase substanțe cetonice, cu acțiune directă asupra celulelor hepatice, care cresc potențialul metabolic al acestora. (sursa - romedic.ro/leacuri-din-gradina-busuiocul; foto-ziarulnational.md)

Lasă un comentariu