TUBEROZA DE LA HOGHILAG INTRĂ ÎN EUROPA!

Distribuie pe:

Tuberoza din comuna sibiană Hoghilag va fi prima floare din România și a treia din Uniunea Europeană care va primi din partea Comisiei Europene (CE) certificarea Indicației Geografice Protejate (IGP), iar iubitorii acestei flori se pot bucura de ea la finalul acestei săptămâni, când în localitate va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor, a anunțat primarul Nicu Lazăr, marți, într-o conferință de presă: “La Hoghilag se cultivă tuberoze încă din perioada interbelică. Dar le cultivau exclusiv sașii, în scop comercial, și erau foarte stricți în păstrarea materialului săditor. După Revoluție, când a fost un exod al sașilor în Germania, se spune că unul dintre ultimii sași din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguță cu bulbi și i-a zis: Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde!. Și, evident, pentru localnicii din Hoghilag care au știut să ducă această tradiție a cultivării mai departe, a fost un bulgăre de aur” comunei.

În 2018, comuna Hoghilag a fost declarată “zonă cu resurse turistice”, datorită tuberozelor și multitudinii de evenimente culturale care se desfășoară aici, majoritatea legate de cultivarea tuberozelor.

“Am avut bucuria să semnez, în calitate de ministru al Turismului, documentația prin care Guvernul PSD, la acea vreme, a adăugat comuna Hoghilag pe lista zonelor cu resurse turistice, printr-o Ordonanță de Urgență. Intrând pe lista proiectelor de infrastructură specific turistică, tehnică și de protecția mediului pentru zonele cu resurse turistice, Hoghilagul, la fel ca și celelalte comunități care se regăsesc pe listă, putea fi promovat cu prioritate, prin programele de dezvoltare naționale, regionale și județene. Și, într-adevăr, de la Hoghilag au plecat spre Guvern multe proiecte pentru finanțarea acestei zone cu un potențial turistic enorm”, a precizat marți, în timpul conferin-ței de presă, liderul PSD Sibiu, deputatul Bogdan Trif.

Avantajele pentru producători, în urma certificării calității unui produs cu IGP, sunt multiple: de la notorietate la nivel european, la măsuri de finanțare dedicate, naționale și europene. Toate acestea înseamnă plusvaloare pentru comunitate, dar și dezvoltare economică, turistică și culturală.

“Tuberoze se cultivă și în alte părți ale țării, dar cele care se cultivă la Hoghilag sunt speciale. Ele au un miros aparte, mult mai puternic și mult mai plăcut decât cele cultivate în alte zone, iar florile sunt mai mici. Caracteristicile zonei determină aceste particularități ale florii. Cert este că tuberoza de Hoghilag e unică, motiv pentru care va primi această certificare IGP”, a precizat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

În comună sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar restul ca hobby și în scop decorativ. Anual, la Hoghilag se cultivă aproximativ 200.000 de tuberoze, în grădini și spații protejate, potrivit datelor comunicate de primarul Nicu Lazăr. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu