MAGISTRAȚI ELIBERAȚI DIN FUNCȚIE DE PREȘEDINTELE IOHANNIS

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele privind eliberarea din funcție a doi magistrați, ca urmare a pensionării.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului i-a eliberat din funcție pe Ruxandra Popescu - judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sinaia și Daniela Găitan - procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului, delegată în funcția de prim-procuror la această unitate de parchet.

De asemenea, președintele Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului privind încetarea tratatelor bilaterale de investiții dintre statele membre ale Uniunii Europene, semnat la Bruxelles, la 5 mai 2020. (AGERPRES)

CFR SA: DEFECȚIUNE A LOCOMOTIVEI TRENULUI R 3080, ÎNTRE STAȚIILE CĂLĂRAȘI TURDA - RĂZBOIENI

Locomotiva trenului R 3080, care circula pe relația Cluj-Napoca - Teiuș, s-a defectat între stațiile Călărași Turda și Războieni, a anunțat CFR SA.

“Trenul R 3080, care circulă în relația Cluj-Napoca - Teiuș, a anunțat locomotivă defectă, la ora 9.25. Urmează să-și reia circulația cu o locomotivă de ajutor, îndrumată din stația Războieni. Deranjamentul tehnic înregistrat la locomotiva trenului R 3080 afectează și circulația trenului IR 1837 (Iași - Timișoara), oprit în Călărași Turda, până la plecarea trenului R 3080”, precizează sursa citată.

Conform administratorului infrastructurii de cale ferată, trenul Regio 3080 a plecat la ora 10.41, cu locomotivă de ajutor venită din Războieni, înregistrând o întârziere de 101 minute.

La rândul său, IR 1837 Iași - Timișoara, afectat de defecțiunea locomotivei trenului R 3080, a fost reînscris în circulație cu o întârziere de 83 minute. (AGERPRES)

PUTIN A DAT ORDIN

Președintele Vladimir Putin a dispus joi să fie elaborat un sistem de inspecții periodice a clădirilor și infrastructurii din regiunile din nordul Rusiei, unde se înregistrează o dezghețare a permafrostului, potrivit DPA și TASS.

El a spus că este important să fie dezvoltat un sistem de inspecții regulate ale caselor, podurilor și drumurilor.

Odată cu creșterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice, permafrostul, strat de sol înghețat permanent până la o adâncime cuprinsă între 2 și 15 m, începe să se dezghețe.

În consecință, avarii la clădiri, drumuri și alte infrastructuri, cum ar fi conductele de gaz, intervin din ce în ce mai frecvent în Rusia.

Autoritățile Rusiei spun că creșterea temperaturii în țară este mai puternică decât în alte părți ale lumii. Temperatura medie pe teritoriul Federației Ruse crește de 2,8 ori mai repede decât media globală, conform unei prognoze recente a Ministerului rus al Mediului.

Aproape două treimi din solul Rusiei este înghețat permanent, într-un fenomen denumit permafrost. Există aici cantități uriașe de resturi de plante și animale care nu au fost încă descompuse de microbi. Acestea devin active doar când temperaturile cresc și solul se înmoaie. În cadrul acestui proces de descompunere se poate degaja metan care dăunează mediului, notează dpa.

230 DE CAZURI NOI DE INFECTARE

Un număr de 230 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 27.800 de teste, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.084.456 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.048.404 de pacienți au fost declarați vindecați.

La nivel național, până la această dată, au fost prelucrate 8.774.779 de teste RT-PCR și 1.928.532 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 13.214 de teste RT-PCR (4.356 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.858 la cerere) și 14.630 de teste rapide antigenice.

68 DE PACIENȚI CU COVID-19, LA TERAPIE INTENSIVĂ

Un număr de 528 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate în unitățile sanitare de profil, dintre care 68 la terapie intensivă, a anunțat, vineri, Grupul de Comunicare Strate-gică (GCS).

Pe teritoriul României, 1.471 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 651 se află în izolare instituționalizată.

De asemenea, 55.691 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată sunt 77.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 450 de apeluri la numărul unic de urgență 112, și 767 la linia TELVERDE (0800.800.358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

CINCI DECESE DIN CAUZA COVID-19 ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Cinci decese au fost raportate în ultimele 24 de ore la pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit GCS, este vorba despre patru bărbați și o femeie, internați în spitale din județele Constanța, Galați, Dâmbovița și Vrancea, toți prezentând comorbidități.

Persoana decedată în județul Dâmbovița s-a infectat în Marea Britanie, precizează GCS.

Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30 - 39 de ani, unul la 40 - 49 de ani, unul la 70 - 79 ani și două la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

De la începutul pandemiei, în total, 34.305 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

O TORNADĂ A LOVIT ÎN SLOVACIA

O tornadă care a lovit joi localitatea Petkovce din estul Slovaciei, fiind însoțită de viteze ale vântului de până la 200 km/h. Tornada din Petkovce, în apropiere de orașul Presov, a avariat mai multe gospodării. Pompierii au intervenit la fața locului.

“Au fost raportate pagube la patru gospodării, după ce acoperișurile au fost luate de vânt. Câțiva copaci au fost dărâmați, liniile electrice au fost rupte. Un drum local este impracticabil”, conform Departamentului regional pentru stingerea incendiilor și intervenții de urgență din Presov.

“S-a putut vedea cum aerul se învârtea, luând totul pe sus. Fragmente de acoperiș au fost purtate la aproximativ 100 de metri distanță. A lovit doar partea inferioară a satului. A durat cam un minut, dar a distrus tot, a făcut ravagii aici”, a spus primarul, joi, adău-gând că nu au fost înregistrate victime în urma trecerii tornadei.

ÎN UE, DAR NU CU ORICE PREȚ!

Polonia trebuie să rămână membră a Uniunii Europene, dar nu cu orice preț, afirmă ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, într-un interviu publicat vineri, în care critică “șantajul” din partea blocului comunitar legat de reformele din justiție ale Varșoviei, transmite Reuters.

“Sunt un oponent ferm al cedării în fața șantajului ilegal din partea Uniunii Europene, desfășurat de Curtea de Justiție a UE” (CJUE), a declarat ministrul Zbigniew Ziobro în interviul acordat cotidianului Rzeczpospolita.

“Convingerea că UE este o rudă binevoitoare care ne dă bani și că trebuie să acceptăm toate cerințele sale, cu orice preț, reprezintă propagandă și este falsă”, a subliniat ministrul, adăugând că Polonia trebuie să rămână în UE, dar nu cu orice preț.

Ziobro, liderul formațiunii conservatoare Polonia Unită, care face parte din coaliția guvernamentală din Polonia, este artizanul unei reforme a justiției care a pus Varșovia în conflict cu Bruxellesul, în opinia căruia Polonia subminează independența instanțelor. Comisia Europeană a dat termen Poloniei până pe 16 august pentru aplicarea unei decizii a CJUE de a desființa camera disciplinară a Curții Supreme poloneze, în caz contrar riscând sancțiuni financiare. Joi, președintele Curții Supreme a decis înghețarea parțială a activității acesteia.

Coaliția guvernamentală poloneză, Dreapta Unită, este profund divizată în ce privește răspunsul adecvat la ultimatumul Bruxellesului, aripa sa moderată înclinând spre compromis, în timp ce Polonia Unită susține că reformele sunt necesare pentru ca unii dintre judecători să nu se mai considere mai presus de lege.

Întrebat dacă Polonia Unită va rămâne în coaliția guvernamentală dacă Varșovia acceptă ultimatumul, Ziobro a replicat că “există limite ale compromisului”.

Sondajele de opinie arată că o vastă majoritate a polonezilor susțin apartenența țării la UE, dar un recent sondaj comandat de Rzeczpospolita a indicat că 17% dintre polonezi sunt în favoarea ieșirii din bloc, cifră în creștere față de alte sondaje anterioare. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu