CANCERUL MAMAR (II)

Distribuie pe:

Tratament

Este un tratament complex, care trebuie individualizat în funcție de încadrarea stadială a neoplaziei, de forma clinică, dar și de terenul biologic al bolnavei. Ca mijloace de tratament, în prezent sunt folosite: tratamentul chirurgical, cobaltoterapia, hormonoterapia și citostaticele. Toate mijloacele se vor folosi după un plan bine stabilit și nuanțat. Intervenția chirurgicală este cea mai cunoscută și cea mai eficientă. Este radicală și prin a se extirpa în bloc glanda mamară cu tumoarea, mușchii, marele și micul pectoral când sunt penetrate de tumoare, lichidul limfatic ganglionar și grăsos al axilei. În cazurile bine selectate, se poate practica sectorectomia plus abordul axilar, în stadiile I și II ale bolii, iar în stadiul III se recomandă iradieri și citostatice.

Extirparea chirurgicală a sânilor este o mastectomie profilactică. Reduce riscul de cancer mamar la aproximativ 90% dintre femeile care au o istorie familială semnificativă de cancer mamar. Această decizie este cel mai bine de luat după evaluarea atentă a riscurilor de cancer mamar, testelor genetice și consilierea psihologică.

Extirparea chirurgicală a ovarelor. Mutațiile genetice cresc riscul de cancer mamar, cresc, de asemenea, și riscul de cancer ovarian: hormonii sintetizați de ovare cresc riscul de cancer mamar. Estre necesară și o consiliere psihologică.

De reținut! Chiar dacă medicul chirurg extirpă toate tumorile canceroase vizibile intraoperator, după intervenția chirurgicală se recomandă: radioterapie, chimioterapie sau terapia hormonală, în încercarea de a distruge toate celulele canceroase care au mai rămas.

Dacă mastectomia este aleasă ca metodă de tratament, trebuie discutat cu medicul specialist despre chirurgia de reconstrucție și despre implantul mamar.

Tratament medicamentos. Tamo-xifenul este un medicament care blochează efectul estrogenului asupra celulelor mamare normale și canceroase. Dar, este de reținut un element important, și anume: crește riscul pentru alte afecțiuni severe, incluzând cancerul de endometru, accidentul vascular cerebral ș.a. Este foarte important de luat în considerare atât riscurile, cât și beneficiile acestui tratament.

Fenretinida și Raloxifen sunt alte două medicamente studiate, în continuare, pentru stabilirea eficienței și prevenirea cancerului mamar.

Probabil, m-am extins, în acest articol, cu prea multe detalii privin această maladie. Aș spune mai multe despre “politica sanitară”, lipsa de fonduri - totul se canalizează spre sistemul privat și plătești “de-ți sar ochii”. Apoi, un cancer trebuie monitorizat ani de zile. Din păcate, de foarte multe ori, nu sunt fonduri la casele de asigurări și toată “pensiuca” merge pe explorări și medicamente. Noroc că unii dispun de rezerve materiale și de “coconi” (copii - n.n.) care suportă “cu stoicism” toate cheltuielile.

...Aș mai avea multe de spus, dar mă abțin.

Lasă un comentariu