LUDOVIC ORBAN, DAT PE MÂNA “CREMENALULUI” DE LA STRASBOURG

Distribuie pe:

Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT), prin vocea președintelui său, László Tõkés, i-a pus gând răul dlui Ludovic Orban și României, în general, împotriva căreia va înainta o plângere la Consiliul Europei pe motivul încălcării Convenției-cadru pentru protecția minorităților.

Dar de ce s-au îmbumbuțat așa de rău dl Tõkés și CNMT-ul pe dl Orban și pe România, taman pe căldurile astea, de crapă pietrele? Pentru că - potrivit unui document remis MTI -, aflat în vizită (electorală, desigur) pe la organizațiile PNL din zonă, dl Orban a promis că “va fi interesat” ca toate investițiile care caută o locație să fie direcționate către județul Harghita. Asta, desigur, în cazul în care dânsul va fi uns președinte la congresul din septembrie. Altminteri, îi va fi cam greu, dacă nu chiar imposibil, că uite cum, vorba poetului, “oameni răi din lumea rea îi tot închid cărarea”.

“Dacă potențialul de dezvoltare al zonei va fi valorificat, veți vedea că inclusiv componența etnică se poate modifica substanțial (...) Dacă apar investiții, dacă se construiesc capacități de producție, e nevoie de mână de lucru și normal că o să vină oameni care să-și caute un loc de muncă. M-am gândit - de ce să nu faci sediul unei autorități sau agenții naționale la Miercurea Ciuc?”, a spus președintele PNL, chiar la Miercurea Ciuc.

Ce? Cum? Ce investiții? Ce capacități de producție? Ce mână de lucru? Care mână de lucru? De unde mână de lucru? - au sărit imediat, “greii” din CNMT, în frunte cu dl Tõkés, făcându-l cu ou și cu oțet pe dl Ludovic și umplându-l de ocară.

...Bine, dar această declarație a dlui Orban este de toată groaza: ea reprezintă nu doar “un discurs electoral antimaghiar”, ci și “un apel la românizarea acestui ținut”, iar dl Orban însuși acționează “ca portdrapel post-comunist al politicii de asimilare a lui Ceaușescu” întrucât “a încurajat filiala harghiteană a PNL să se străduiască să schimbe și componența etnică a zonei, prin dezvoltarea potențialului economic al acesteia”, ce grozăvie, ce tupeu.

Nu, clar, lucrurile nu se vor opri aici: dl Tõkés a pus, numaidecât, mâna pe “țeruză” și a trimes de veste forurilor europene: auzi dumneata, ce îndrăzneală și la acest Ludovic Orban! Dar cine se crede insul, să schimbe el componența etnică prin dezvoltarea potențialului economic...? Așa ceva... Să aducă “mână de lucru” ... străină, cum ar veni, totuși... Să dea năvală, călări, moldovenii lui Ștefan, oltenii lui Tudor, haiducii lui Șaptecai și cine știe mai cine, să strice componența etnică, sau ce? Unde ne trezim, măi dragi tovarăși și pretini?

Pentru că, ce să vezi, dl Orban nu vrea doar să schimbe componența etnică și să dezvolte zona din punct de vedere economic, ci să înființeze și o “agenție națională” în buricul secuimii. Cum adică “națională”? Te pomenești că îl bate gândul să arboreze și steagul României pe acoperișul dânsei?! Nu, că-i prea de tot! Unde mai pui că - potrivit conducerii CNMT - declarația dlui Orban “evocă cei mai sumbri ani ai dictaturii, când principalul obiectiv al politicii de omogenizare național-comunistă era schimbarea ireversibilă a proporțiilor etnice în zonele locuite de maghiari”.

Cât despre UDMR - atrage atenția dl Tõkés - să facă bine să-și ia seama, să nu se culce pe-o ureche, să nu “bagatelizeze” declarația dlui Orban, luând-o drept “truc de campanie” sau ca “scăpare stupidă și nechibzuită”, ci să-i ceară premierului-partener de coaliție să-și retragă acest adevărat “discurs programatic anti-maghiar”, de fapt, o adevărată “declarație de război, care reînvie și relansează programul naționalist românesc secular care vizează schimbarea artificială a structurii etnice a Transilvaniei, în special a Ținutului Secuiesc, cu populație maghiară masivă”.

Or, declarația “hungarofobă” a dlui Ludovic Orban “contravine întru totul Convenției-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale, adoptată și de România, care prevede că părțile se vor abține de la adoptarea măsurilor care urmăresc schimbarea componenței etnice în zonele locuite de minorități naționale”, conchid semnatarii în documentul remis agenției de presă citate. Ei subliniază că și în anii precedenți au înaintat rapoarte alternative în care au atras atenția în repetate rânduri asupra încălcării grave de către România, în numeroase cazuri, a acestui document.

...De data asta, însă, se vede treaba că paharul stă să dea pe-afară de plin ce este, încât “hungarofobia” dlui Orban trebuie musai adusă la cunoștința organului consultativ al Convenției-cadru și a forurilor competente ale Consiliului Europei...

...Ce să mai și zici? Ca unii care ne uităm de pe margine - de teamă să nu alunecăm în ea - la mocirla călâie în care se scaldă gureșa “ceată a lui Pițigoi”, care ne conduce, nu-i așa, destinele, la seninătatea cu care ne minte în față, la osârdia cu care își dă poalele peste cap și își spală rufăria în văzul populației, la minciunile pe care, lejer, ni le servește pe post de adevăr absolut, ei bine, dacă ne uităm la toate astea, zicem așa:

1. În contextul “judecăților de valoare” emanate, până în prezent, de dl Orban, fraza incriminată de alde Tõkés et comp. este chiar foarte reușită și logică: sigur că, dacă apar investiții, zona se dezvoltă, e nevoie de mână de lucru și de oameni, veniți de pretutindeni, în căutarea unui loc de muncă. O să stea conducerea CNMT la intrare în Miercurea Ciuc să-i caute la etnie, mai abitir ca la rezultatul testului Covid?

2. Să nu exagerăm: până una alta, dl Orban, cu partidul său cu tot, nu ne-a prea convins că a reușit să închege “un discurs programatic pro-românesc”, darmite unul “anti-unguresc” ?!

3. Așa o fi, cum că, potrivit Convenției-cadru, părțile se vor abține de la măsuri privind schimbarea componenței etnice în zonele locuite de minorități naționale, dar nicio convenție de pe lume nu le poate interzice cetățenilor unei țări să se stabilească acolo unde doresc, pe teritoriul național, legea trebuind interpretată, nu doar în litera, ci și în spiritul ei.

4. Dl Tõkés să stea liniștit fiindcă: 4a - dacă dl Orban se alege președinte de partid, o să aibă atâta treabă cu reformarea, reîmprospătarea, regândirea structurilor din teritoriu, distribuirea de funcții, sinecuri etc., încât o să și uite ce a zis la Miercurea Ciuc, dacă nu cumva a și uitat; 4b - dacă n-o să se aleagă președinte de partid - case closed, vorba celebrului comisar Șoric. Adică, subiect închis.

5. Pentru că, dacă dl Cîțu, și nu dl Orban, va fi noul președinte de partid - și după toate probabilitățile, va fi - cazul e ca și rezolvat: taman când încearcă unii să-l strângă cu ușa pentru niște “ale tinereții valuri” (a consumat și dânsul, cu ani și ani în urmă, “una mică”, pe plaiuri americane, și a făcut o găurică în bugetul partenerului strategic, ei și? - doar oameni suntem...), dl Cîțu, falnic, cu piepu'nainte, ne dă marea veste: ne-am revenit economic! Ce mai încoace și încolo, numai acum 100 de ani ne mai revenisem în halul acesta, precizează dl Cîțu, dar se vede și cu ochiul liber: industria duduie, pe ogoare, harnicii țărani adună, de zor, grânele și alte produse agroalimentare, autostrăzile se-mbârligă, se-ntretaie și iar se despart, de nu mai știi pe care să te dai cu căruța, s-au găsit bani pentru adunatul gunoaielor și alungatul șobolanilor uite, și prin Harghita, concetățenii (nemodificați etnic) au încins ceardașul, la așa un breaking news! Ce mai, nici acum 100 de ani (la precedenta revenire, cum ar veni), nu puteam fi mai fericiți.

...Așa că, CNMT să facă bine să-și retragă plângerea împotriva dlui Orban, dacă nu vrea să se facă de râs pe la tribunalele din Europa, iar dl Tõkés să nu mai fie așa de încrâncenat: dezvoltarea economică

s-a produs și în secuime, în mod armonios, ca peste tot în țară.

...În sensul că suntem exact cum eram acum 100 de ani, cu două-trei zile înainte de revenire...Și ca peste 200 de ani, când, cu siguranță, se va mai produce o revenire, dar nu chiar așa de mare. Mă rog, o să ne anunțe dl Cîțu la timpul potrivit.

ILEANA SANDU

1 comentariu

Lasă un comentariu