TOKYO VA GĂZDUI CELE MAI GLOBALE JOCURI PARALIMPICE DIN ISTORIE

Distribuie pe:

Cu un an mai târziu decât planificarea inițială, flacăra mișcării paralimpice va lumina cerul din Tokyo timp de 13 zile (24 august-5 septembrie) pentru a marca Jocuri foarte speciale, cu un strict protocol de securitate și care vor avea cel mai mare impact global din istoria lor, ajungând în toate colțurile lumii, incluzând în premieră 49 de țări din Africa Subsahariană, informează agenția EFE.

Pe data de 7 septembrie 2013, a 125-a Adunare Generală a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) a desemnat Tokyo drept gazdă a Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2020. Data inițială nu a putut fi însă onorată din cauza pandemiei de coronavirus, care a dus la amânarea cu un an a Jocurilor, astfel că metropola niponă celebrează pentru a doua oară marea sărbătoare internațională a sportului pentru persoane cu dizabilități, după 57 de ani.

În 1964 au concurat 378 de sportivi din 21 de țări. Pentru aceste Jocuri Paralimpice a fost confirmată prezența a 4.400 de sportivi (2.318 bărbați, 1.782 femei și 300 de locuri mixte) cu dizabilități fizice, intelectuale, vizuale sau paralizii cerebrale, din 160 de țări.

Cei care nu vor merge la Tokyo sunt sportivii ruși sub drapelul țării lor. Ca urmare a sancțiunilor aplicate de Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA), sportivii din Rusia vor concura sub drapel neutru, cu acronimul “RPC”, inclusiv pentru ceremonia de deschidere. Această emblemă va putea fi utilizată pe uniforme, echipamente, obiecte personale, site-uri web și alte zone relevante pentru Jocuri. Emblema va fi folosită și pe un steag pentru Tokyo 2020, iar imnul național va fi înlocuit cu un concert de pian de Piotr Ceaikovski, care se va intona la ceremoniile de premiere când sportivii ruși vor cuceri medalii de aur.

Sportivii din Coreea de Nord și cei doi afgani care obținuseră calificarea nu vor participa la Jocurile Paralimpice, ca urmare a situației din țările lor.

Se vor disputa 539 de probe pentru medalii, 277 la masculin, 227 la feminin și 40 mixte la cele 22 de discipline care fac parte din programul competiției: atletism, baschet, badminton, bowling, ciclism, fotbal, hochei pe iarbă în scaun cu rotile, hipism, scrimă, fotbal în 5, goalball, haltere, judo, înot, triatlon, caiac-canoe, canotaj, rugby, tenis, tenis de masă, tir sportiv, tir cu arcul și volei șezând.

Ceremoniile de închidere și de deschidere vor avea loc pe Stadionul Olimpic desemnat și gazdă a întrecerilor de atletism.

La Jocurile Paralimpice de la Tokyo vor concura un număr record de femei, 1.782 față de 1.671 la competiția de la Rio din 2016.

România va fi prezentă cu șapte sportivi, între care și ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak. (Agerpres)

Lasă un comentariu