DE CE SIGHIȘOARA NU ESTE INTEGRATĂ ÎN SISTEMUL JUDEȚEAN DE SALUBRITATE?

Distribuie pe:

Din păcate, decizii proaste ale primarilor și Consiliilor locale din Sighișoara, luate începând cu anul 2008 și până astăzi, au dus la dublarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare.

De mai bine de 15 ani, Sighișoara a ales să nu facă parte dintr-un sistem integrat și să se autoizoleze, susținând că are propriul serviciu integrat de depozitare și reciclare a deșeurilor. Evident că acest lucru a fost o minciună, în spatele căreia au stat interesele SCHUSTER ECOSAL și protejarea acestora.

Reafirmăm că Sighișoara trebuie să fie integrată în sistemul județean de salubritate, astfel încât, măcar pe viitor, să se alinieze la exigențele de mediu ale României și ale Uniunii Europene. Sighișoara nu poate fi o enclavă a serviciilor de salubritate, iar faptul că, de ieri, orașul are cel mai scump serviciu de salubritate din județul Mureș este regretabil și, în același timp, păgubos.

Lipsa de viziune a actualului primar, care găsește “soluția” de dublare a tarifelor, creează un precedent deosebit de periculos. Într-adevăr, pe banii sighișorenilor, se poate face orice.

Considerăm însă că tema tarifelor pentru serviciile de salubritate trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice ample, la care trebuie invitați toți sighișorenii.

În altă ordine de idei, juridic vorbind, atragem atenția că hotărârea, care nu a fost votată de consilierii PNL, dar care a fost totuși adoptată ieri de Consiliul local al municipiului Sighișoara este ilegală. Modificarea tarifelor pentru serviciile de salubritate nu poate face obiectul unei ședințe a Consiliului local, convocată de îndată, întrucât se încalcă prevederile alin. 13, art. 7 din Legea 52/2003, privind transparența decizională.

Avem convingerea că, în urma exercitării controlului de legalitate, Instituția Prefectului - Județul Mureș va notifica Hotărârea Consiliului local adoptată ieri, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, PNL Mureș, prin consilierii săi din Consiliul local al municipiului Sighișoara, va ataca în contencios administrativ, în procedură de urgență hotărârea, în vederea suspendării efectelor acesteia.

De asemenea, Consiliul local, care s-a întrunit ieri în ședință ordinară, are posibilitatea de a abroga efectele acestei hotărâri, care aduce o încălcare gravă a interesului și a vieții de zi cu zi a sighișorenilor.

În funcție de poziția pe care primarul Iulian Sîrbu o va adopta în ședința Consiliului Local, PNL Mureș, prin consilierii săi din municipiul Sighișoara, va acționa în consecință.

BIROUL DE PRESĂ PNL MUREȘ

Lasă un comentariu