Reacții din țara vecină după ieșirea UDMR de la guvernare - Ministru ungar: “În România a încetat situația avantajoasă pentru maghiari”

Distribuie pe:

Un rezultat pozitiv al ultimei perioade de peste un deceniu este că astăzi nimeni nu contestă justețea gândirii în termenii unei națiuni maghiare unite - a declarat sâmbătă, la Budapesta, Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului Ungariei. “Această teză este astăzi necontestată în viața publică maghiară (…) de aceea trebuie să considerăm cauza tuturor părților națiunii care trăiesc în afara granițelor țării ca fiind a noastră” - a declarat Gergely Gulyás la ceremonia de absolvire a programelor publice ale Mathias Corvinus Collegium (MCC), în cadrul căreia au fost înmânate diplomele absolvenților școlii politice din Transilvania și ai școlii de pregătire a conducătorilor din Transcarpatia.

Ministrul a afirmat că perioada actuală este dificilă pentru maghiari. “Indiferent care parte a națiunii o examinăm, putem identifica cele mai mari dificultăți cu care se confruntă maghiarii de peste hotare” - a spus el.

Gergely Gulyás a reamintit că maghiarii din Transcarpatia suportă toate ororile și suferințele provocate de războiul din Ucraina. În acest timp, “statul ucrainean, pe care noi îl sprijinim financiar, moral și cu acțiuni umanitare, crede că acest sprijin trebuie răsplătit prin elaborarea și adoptarea unor norme incompatibile cu toate standardele europene privind drepturile omului, care penalizează grav naționalitățile și calcă în picioare drepturile fundamentale ale minorităților”.

Ungaria consideră că nerespectarea de către un stat a drepturilor minorităților naționale nu este calea prin care se ajunge în Europa - a spus politicianul, apoi a invocat Constituția ungară, argumentând că apartenența la o naționalitate reprezintă valoare.

“Ungaria este solidară cu Transcarpatia, precum și cu Ucraina atacată de Rusia care încalcă dreptul internațional” - a afirmat ministrul, subliniind că toți maghiarii pot conta întotdeauna pe patria mamă.

În România a încetat situația avantajoasă pentru maghiari, cea a participării UDMR la guvernare, în consecință, va urma o perioadă mai dificilă pentru naționalitatea maghiară din această țară - a spus în continuare Gergely Gulyás.

El a afirmat: un lucru esențial este să existe tineri, atât în Transcarpatia, cât și în Transilvania, care consideră importantă soarta propriei comunități, de la entitatea cea mai mică, familia, până la cea mai mare, națiunea.

În discursul său de felicitare, Zoltán Szalai, director general al MCC, a informat: anul acesta, 19 studenți își încheie studiile la școala politică din Transilvania, iar alți 15 la școala de pregătire a conducătorilor din Transcarpatia.

István Székely, vicepreședinte executiv al UDMR, a declarat printre altele: la ultimul congres al partidului, programul acestuia nu a fost modificat, deoarece sunt convinși că schimbarea va fi sarcina următoarelor generații, a tinerilor cărora trebuie să li se dea posibilitatea de a-și regândi situația. “Fără o regândire a binelui comun nu va exista o nouă generație politică” - a subliniat el.

Anna Bogya, fost secretar de stat în cabinetul viceprim-ministrului român, i-a felicitat pe tinerii care își asumă funcții publice pentru curajul lor, având în vedere neîncrederea față de politicieni, care a luat amploare în viața publică românească. Politiciana UDMR a apreciat că partidul său a părăsit guvernul României cu fruntea sus, în timp ce obiectivul său a rămas același: îmbunătățirea vieții comunității maghiare din România. Adresându-se proaspeților absolvenți, ea a subliniat: “acumularea cunoștințelor reduce la minim posibilitatea de a fi influențat, iar noi avem nevoie de asemenea lideri”.

(sursa: HIRADO.HU)

SUA primește un mesaj clar la Beijing: China nu face niciun compromis privind Taiwanul

China nu va face niciun compromis privind Taiwanul, i-a declarat luni șeful diplomației chineze, Wang Yi, - citat de AFP - secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat în vizită la Beijing.

Wang, cel mai înalt demnitar al Partidului Comunist Chinez în domeniul diplomației, a afirmat că “trebuie făcută o alegere între dialog și confruntare, (între) cooperare și conflict”, a relatat televiziunea de stat de la Beijing, CCTV, conform AFP.

Diplomatul chinez a insistat că “păstrarea unității naționale este întotdeauna în centrul intereselor fundamentale ale Chinei”, iar “în această privință, China nu va face niciun compromis și nicio concesie” referitoare la Taiwan.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză separatistă și nu a exclus niciodată folosirea forței pentru realipirea la China a insulei independente de facto din 1949 și susținute de Statele Unite.

Blinken se află la Beijing de duminică; el este primul secretar de stat american sosit în China din 2018. El are pe agendă și alte subiecte disputate, în afară de Taiwan; dintre acestea, AFP menționează sancțiunile SUA împotriva unor mari companii chineze din sectorul informatic, revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud și situația minorității uigure din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. (AGERPRES)

Cisiordania: Soldații israelieni au ucis trei palestinieni suspectați de atacuri

Soldați israelieni din trupele speciale, susținuți de un elicopter, au ucis trei palestinieni, între care și un adolescent, și au rănit alți 29, într-un schimb de focuri violent de luni, de la Jenin, în Cisiordania ocupată, relatează Reuters și AFP, citând combatanți locali și oficiali din sistemul sanitar.

Armata israeliană a anunțat că a lansat raidul de la Jenin pentru a aresta palestinieni suspectați de atacuri și că soldații săi au avut schimburi de focuri cu combatanți locali, rănindu-i pe mai mulți dintre aceștia.

Într-o înregistrare video obținută de Reuters poate fi văzută o explozie care vizează un transportator blindat de trupe, în timp ce în jur se aud focuri de armă. Într-un alt video, un elicopter, care pare a fi israelian, lansează o rachetă.

Armata israeliană a confirmat că un elicopter a deschis focul în timpul ciocnirilor și că unul dintre vehiculele sale a fost afectat de o explozie. Pe de altă parte, aceasta nu a comentat informațiile din media potrivit cărora cinci soldați au fost răniți în incidentul armat de la Jenin.

Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că trei bărbați palestinieni au murit în schimbul de focuri, între care și un adolescent palestinian de 15 ani. Nu se știe dacă cei trei bărbați uciși făceau parte din grupuri armate palestiniene.

Unul dintre aceste grupuri, Jihadul Islamic, a anunțat că ia parte la ciocnirile de la Jenin, unul dintre locurile din Cisiordania care s-a confruntat cu raiduri intensificate ale Israelului în ultimele 15 luni, în contextul unei serii de atacuri palestiniene în orașele israeliene.

Cel puțin un palestinian a fost reținut în timpul raidului de luni, a declarat un martor, citat de Reuters. (Agerpres)

Polonia: Referendum pentru acordul european privind migrația

Polonia ar putea organiza simultan cu alegerile din toamnă un referendum asupra acordului european privind migrația, a afirmat luni Pawel Jablonski, adjunct al ministrului de externe, într-un interviu pentru postul privat Radio Wnet, preluat de Reuters.

“Astfel de voturi cuplate au avut deja loc în trecut și cred că ar fi ceva natural, inclusiv din cauza costurilor”, a arătat el.

Conform unui sondaj de opinie efectuat de United Surveys și publicat luni în Dziennik Gazeta Prawna și pe postul de radio RMF RM, jumătate din polonezi susțin ideea referendumului, însă o proporție similară se pronunță împotriva organizării simultan cu alegerile.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), declarase joia trecută că Polonia va supune unui referendum acordul conform căruia toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să accepte un număr prestabilit de migranți.

Statele care refuză să primească migranți ar urma să plătească circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant din cota lor primit în altă țară.

Donald Tusk, liderul Platformei Civice, principalul partid liberal de opoziție, a afirmat vineri, la un miting la Poznan, că propunerea unui referendum este un semn că PiS se teme de nemulțumirea electoratului deja iritat de inflație și de interzicerea avorturilor.

În Polonia au ajuns deja circa 1,5-2 milioane de refugiați ucraineni, deci - susține Kaczynski - ar fi incorect ca țara să plătească pentru refuzul de a accepta alți migranți. Polonia și Ungaria au respins în trecut migranții majoritar musulmani din Orientul Mijlociu și nordul Africii. PiS a fost acuzat de unele organizații pentru drepturile omului că incită la xenofobie; partidul nu recunoaște însă că are o astfel de atitudine. (Agerpres)

NATO: Ucraina nu va fi invitată oficial să adere la summitul de la Vilnius

Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitația de a adera la Alianța Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters. “La summitul de la Vilnius și în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitații oficiale”, a declarat el presei după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin. El a precizat totuși că liderii vor discuta la summit despre cum se poate apropia Ucraina de NATO.

În același timp, Stoltenberg a atras atenția că nu trebuie să se accepte un conflict înghețat în Ucraina în schimbul încheierii războiului. “Ne dorim cu toții ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne înghețarea conflictului și acceptarea unei înțelegeri dictate de Rusia”, a mai declarat el.

La rândul său, în conferința de presă comună, Scholz a spus că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o perioadă lungă. “Ne pregătim pentru asta și ne adaptăm politicile pe această bază”, a precizat cancelarul german. El a dat asigurări în același timp că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie. (Agerpres)

Rusia susține că a dejucat acțiuni de sabotaj ale Ucrainei

Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunțat luni că a zădărnicit o serie de “acțiuni teroriste și de sabotaj” ale Ucrainei care vizau autorități susținute de Moscova în teritoriile ucrainene aflate sub controlul forțelor ruse și că au arestat o femeie în timpul anchetei, transmite Reuters.

Într-un comunicat, FSB a menționat că atacurile au vizat oficialități ruse din domeniul aplicării legii și autorități instalate de Rusia în regiunea Zaporojie, una dintre cele patru zone ucrainene pe care Moscova a anunțat în toamna anului trecut că le-a anexat.

În prezent, armata ucraineană desfășoară o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile aflate sub controlul ilegal al Rusiei.

FSB a precizat că a deschis o anchetă penală împotriva unei femei, al cărei nume nu a fost dezvăluit, descrisă drept “complice” în acest caz de “terorism și posesie ilegală de explozibil”.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a declanșat o agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, susținând că efectuează o “operațiune militară specială de denazificare” în țara vecină și de protejare a comunității rusofone. (Agerpres)

Lasă un comentariu