TRANSILVANIA, TĂRÂMUL CETĂȚILOR

Distribuie pe:

Transilvania este una dintre cele mai interesante meleaguri din România. Este locul perfect pentru a evada din cotidian. Numeroasele cetăți din tărâmul Transilvaniei îți dau senzația de călătorie înapoi în timp.

O excursie în Transilvania poate potoli oricui setea de istorie.

Printre principalele cetăți ale Transilvaniei se numără Castelul Corvinilor, o cetate medievală a Hunedoarei care te trimite instant într-o călătorie în secolul XIV. Măreața construcție se mai numește și Castelul Hunedoarei și este construit după arhitectura feudală gotică. Castelul Corvinilor este construit pe locul unui vechi castru roman.

O altă lecție de istorie importantă pe care Transilvania o pune la dispoziția turiștilor este Sarmizegetusa, cel mai mare centru meșteșugăresc si capitala politică și cultural-religioasă a statului dac. Aceasta se împărțea în trei componente: așezarea civilă, zona sacră și cetatea. Sarmizegetusa era un loc în care locuiau regii, demnitarii și funcționarii cancelariei regale.

După câteva lecții de istorie, turiștii sunt obligați să revină cu gândul în secolul actual, iar după astfel de tururi, oricine are nevoie de o cafea fierbinte și o gustare caldă.

Una dintre principalele atracții ale Transilvaniei este cunoscutul Castel Bran, care se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. Această cetate maiestoasă este cunoscută peste tot în lume. Celebritatea sa este legată de domnia lui Vlad Țepeș, care este supranumit “Contele Dracula”. Datorită lui Vlad Țepeș, meleagurile Transilvaniei sunt des asociate cu vampirii. Personajul Contelui Dracula apare pentru prima dată în romanul “Dracula”, scris de scriitorul irlandez Bram Stoker și publicat în 1897, în Anglia.

La origine, numele Dracula nu este deloc înfricoșător. El derivă din denumirea dată unui ordin al cruciaților, Ordinul Dragonului, cu care au fost asociați atât Vlad Țepeș, cât și tatăl său, Vlad Dracul. Restul mitului Dracula se datorează influenței legendelor și credințelor populare transilvane despre stafii și vampiri.

Turiștii pot continua aventura în Transilvania. Doritorii se pot aventura și pe dealurile ce mărginesc valea Zânelor pentru a descoperi ruinele cetății dacice cu același nume. Această cetate atestă prezența dacilor și pe teritoriul actual al localității Covasna.

Drumul până la cetate durează aproximativ 2 ore pe niște drumuri forestiere nemarcate, însă sunt și porțiuni destul de abrupte, nefiind recomandat celor cu condiția fizică neadecvată.

Cetatea, situată pe un munte înalt de 930 m, a fost construită atât pentru a fi un centru al comunităților dacice din această zonă, cât și pentru control al intrărilor și ieșirilor în/dinspre sud - estul Transilvaniei spre sudul Moldovei și estul Munteniei. Pentru apărare era dispo-nibil un efectiv de aproximativ 200 de militari, numărul acestora fiind completat de civilii care aduceau diverse servicii căpeteniei care locuia în cetate, precum și ostașilor ce o apărau.

Aceasta este doar o parte a cetăților pe care Transilvania le ascunde. Obiectivele sunt destule pentru a putea mulțumi chiar și cei mai pretențioși turiști. Printre alte cetăți din Transilvania se numără și Cetatea Rupea, Cetatea Devei, Cetatea Făgăraș și multe altele. (capital.ro)

Lasă un comentariu