OPORTUNITĂȚI DE AFACERI AMERICANO-MUREȘENE

Distribuie pe:

O masă rotundă având ca temă oportunitățile de afaceri/investiții ale SUA în județul nostru, a avut loc ieri, la Camera de Comerț și Industrie (CCI) Mureș, avându-l ca invitat de onoare pe Excelența Sa Thomas Hanson, consilier cu probleme economice, în cadrul Ambasadei SUA la București. Au participat reprezentanți ai autorităților administrației municipale și județene, ai mediului academic (UMFST Târgu-Mureș) și ai celor mai competitive entități economice mureșene.

În debutul manifestării, ec. Vasile Pop, președintele CCI Mureș și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a prezentat potențialul economic al județului nostru, situat în primele 10 locuri pe țară, pilonii principali fiind reprezentați de industria energetică, industria chimică și farmaceutică, industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria mobilei, cu o cifră de afaceri de peste 7 miliarde de euro, 2.000 de firme din județ, din cele peste 19.000, fiind cu capital străin și privat, reprezentând, prin urmare, un mediu propice pentru dezvoltarea relațiilor economice cu parteneri internaționali, inclusiv cu Statele Unite ale Americii.

Au luat cuvântul prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade” și senator în Parlamentul României, Ovidiu Georgescu, vicepreședinte al Consiliului județean Mureș, Ionela Ciotlăuș, consilier cu probleme economice în cadrul Primăriei Târgu-Mureș, vorbitorii apreciind oportunitatea acestei întâlniri, în contextul noilor tendințe vizând probleme privind necesitatea energiei regenerabile, a energiei verzi, reducerii birocrației prin digitalizare etc.

Sprijinul acordat companiilor mici și mijlocii, competitivitatea acestora în raport cu marile concerne internaționale, încurajarea parteneriatului universități - mediul de afaceri autohton, prin colaborarea cu administrațiile locale, au fost câteva aspecte abordate de oaspetele american.

În intervențiile lor, reprezentanții firmelor mureșene, prezenți la manifestarea de ieri, au evidențiat necesitatea unor neajunsuri legate, în principal, de forța de muncă calificată și necesitatea parteneriatului universități - mediu de afaceri, domenii în care sprijinul economic american ar fi mai mult decât oportun.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu