MICII PRODUCĂTORI AGRICOLI ȘI MAJORAREA PREȚURILOR LA LEGUME

Distribuie pe:

În județul Mureș, potrivit datelor statistice oferite de Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș, s-a cultivat în acest an cu legume în câmp și spații protejate o suprafață de 7.992 ha, din care 7.782 ha în gospodăriile populației. Necesarul pentru consumul populației este asigurat doar pentru nevoile familiale, excedentul fiind destinat vânzării în piață. Pentru consumul colectiv, necesarul se va completa prin supermarketuri sau de pe piața agroalimentară de la producători din alte județe.

În toate localitățile mureșene, micii producători cultivă în grădina de lângă casă sau în extravilan sortimentul de legume necesar pentru o alimentație sănătoasă. Ing. Silvia Jude, șef Serviciu la DAJ Mureș, ne-a declarat că în acest an sunt cultivate (în ha): tomate - 1.660, ceapă uscată - 1.111, usturoi - 334, varză - 1.324, ardei - 570, castraveți - 511, rădăcinoase - 1.050, mazăre păstăi - 203, fasole păstăi - 345, vinete - 268, conopidă - 126, alte legume - 488. Din nefericire, suprafața de 6.057 ha, cultivată cu cartofi, nu asigură nici în acest an necesarul județului Mureș, programul pentru tomate s-a încheiat în acest an, iar la usturoi este în ultimul an. Prin APIA se vor extinde subvențiile pentru alte legume, prin alte programe.

Legumicultorii solicită Guvernului un sprijin și pentru acest sector, mai ales că în 2021 a fost îngheț timpuriu, grindină, inundații urmate de secetă. Chiar dacă producțiile medii s-au realizat, nimeni nu a contorizat pierderile suferite de producătorii mici, fapt ce favorizează importurile din spațiul comunitar și extracomunitar. Pentru salvarea și impulsionarea interesului în acest sector se impun unele măsuri de sprijin concret acordat micilor producători, prin programe speciale. Este adevărat că aceștia nu sunt interesați de asociere în cooperative sau asociații profesionale. Deocamdată, în județ funcționează un singur grup de producători, cu rezultate încurajatoare.

Întrebarea pe care și-o pun consumatorii este dacă se va majora prețul la legume în această toamnă. Având în vedere prețurile scăzute la legumele de sezon în 2021, creșterea prețurilor de achiziții a imputurilor cu până la 200% și a pierderilor suferite anul trecut din cauza închiderii piețelor agroalimentare și a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa, micii producători de legume au suferit pierderi, iar în contextul majorărilor la energie, sunt așteptate majorări și la prețul legumelor de pe piețele agroalimentare și supermarketuri.

Mai există un aspect de luat în calcul. Majoritatea legumicultorilor sunt persoane în vârstă, iar legumicultura presupune un volum mare de muncă manual, pe lângă pricepere și pasiune. Rar întâlnești tineri dispuși să lucreze în acest domeniu. Zilele trecute am întâlnit o doamnă învățătoare din Voivodeni, pensionară, care cultivă legume în solare și în câmp. În piața Dacia din Târgu-Mureș, undeva într-un colț, oferă legume de o calitate deosebită din soiuri românești. Am întrebat-o cât mai rezistă să lucreze acasă, în gospodărie, apoi să alerge la piață să-și vândă marfa. Zâmbind, mi-a declarat că îi face plăcere să muncească și după pensionare, dar nu știe când vine vremea să se retragă, fiindcă tinerii nu sunt interesați.

Sunt mici producători care solicită înființarea unei direcții de horticultură în cadru Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și la nivel de județ, instituție care să reglementeze și să actualizeze legislația din acest sector conform necesităților actuale: transabilitate, sortare, ambalare, etichetare, promovarea piețelor locale și lanțurile scurte alimentare, ca alternativă viabilă și sigură de aprovizionare pentru consumatori.

Iarăși și iarăși îmi exprim scepticismul că prea curând asocierea micilor producători agricoli din acest sector nu se va realiza, marea majoritate sunt persoane în vârstă și au rețineri față de o nouă cooperativizare.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu