LUCRĂRILE MAJORE DE RESTAURARE A CRUCII DE PE CARAIMAN, FINALIZATE

Distribuie pe:

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost prezent marți la ceremonia militară și religioasă prin care a fost marcată încheierea operațiunilor majore de restaurare, reabilitare și conservare a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Caraiman.

Obiectivele specifice au vizat, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul acestuia și, pe de altă parte, creșterea numărului de vizitatori la monument cu minimum 6% în primul an după finalizarea lucrărilor.

Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfășurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie - noiembrie 2019) și 5 luni în anul 2020 (iulie - noiembrie 2020).

“Având în vedere condițiile meteorologice specifice amplasamentului monumentului situat la 2.291 m altitudine, anul 2021 a fost rezervat analizării comportamentului lucrărilor de restaurare și remedierii deficiențelor apărute pe timpul iernii asupra acestora”, a precizat MApN.

În prezent, se desfășoară activități specifice recepției la finalizarea lucrărilor și sunt executate intervenții de detaliu conform solicitărilor comisiei de recepție. AGERPRES

SANCȚIUNI DE PESTE 300.000.000 DE LEI ÎN PERIOADA ESTIVALĂ

Poliția Română a aplicat, în sezonul estival, sancțiuni contravenționale de 311.012.247 de lei în urma controalelor la nivel național.

“În perioada sezonului estival, Poliția Română a derulat acțiuni, la nivel național, în special în locuri sau zone aglomerate (gări, aeroporturi, piețe, târguri, oboare, zone de agrement etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult și a zonelor pretabile desfășurării manifestărilor culturale, sportive sau de altă natură (piețe, parcuri, arene sportive etc.), pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, miercuri, AGERPRES.

MEDICAMENTUL ROMÂNESC CARE REAPARE PE PIAȚA FARMACEUTICĂ. MILIOANE DE OAMENI SE VOR BUCURA

Unul dintre cele mai cunoscute medicamente românești revine pe piață. Cu toate acestea, medicamentul are o nouă rețetă, iar asta pentru că formula de dinainte nu corespunde regulilor UE.

Noul Polidin se va găsi pe piață până la finalul acestui an. Noua rețetă este schimbată, astfel încât să fie în conformitate cu regulile emise de Uniunea Europeană.

“Noul Polidin va fi pe piață undeva în jurul datei de 1 decembrie. E proiectul în care am investit mii de ore de cercetare și în care ne punem mari speranțe”, a declarat comandantul Institutului Cantacuzino, generalul Florin Oancea.

Medicamentul va fi produs ca supliment alimentar și, inițial, va fi sub forma unor ursuleți gumați. Apoi, se va comercializa sub formă de spray nazal, însă Florin Oancea spune că nu se va renunța la forma de medicament cu administrare injectabilă.

Pentru aceasta din urmă vom avea nevoie de aprobări de specialitate, din partea Agenției Române a Medicamentului. Cred că aceasta din urmă, adică noul Polidin injectabil nu va fi gata mai devreme de jumătatea anului viitor!”

Ce este Orostim HV și de ce au făcut românii cozi ca să îl cumpere

Medicamentul Polidin a apărut ca un concept românesc pentru a înlocui Omnadinul, un imunomodulator folosit în perioada interbelică pentru întărirea organismului.

Florin Oancea spune că noua formă de administrare a Polidinului a fost gândită pentru a atrage categorii diverse ale populației.

Prin schimbarea formei de administrare se dorește ca produsul să devină cât mai atractiv, inclusiv din perspectiva prețului.

Anul trecut, sute de români au venit constant în Capitală pentru a cumpăra Orostim HV, un supliment alimentar care întărește imunitatea, mai ales la persoanele care au un grad ridicat de risc de apariție a infecțiilor respiratorii.

Orostim încă nu a fost lansat la scară industrială, motiv pentru care producția sa a fost limitată la două-trei săptămâni și realizată doar în laboratoarele Institutului Cantacuzino. (playtech.ro)

PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR - TRANSPORT GRATUIT LA ȘCOALĂ

Senatul a adoptat, marți, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, o propunere legislativă de completare a Legii educației naționale nr. 1/2011, inițiată de deputatul liberal Robert Sighiartău, potrivit căreia elevii din învățământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la/ până la unitatea de învățământ, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

“În municipii și orașe, elevii din învățământul primar care frecventează cursurile unei unități de învățământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse școlare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învățământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale”, stipulează propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaților, însușită, marți, și de plenul Senatului.

Prevederile vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului școlar 2022 - 2023.

Lasă un comentariu