AL XV-LEA CONGRES AL UDMR

Distribuie pe:

“Dragă Hunor...”

Sub deviza “Împreună pentru familie”, vineri, 17 septembrie, la Sângeorgiu de Mureș, s-a desfășurat cel de al XV-lea congres al UDMR, cu participarea liderilor Uniunii, dar și a unor oficiali din țara vecină: Zsolt Semjén, viceprim-ministrul Ungariei, responsabil pentru politici naționale UDMR, și Katalin Novák, vicepreședintele Fidesz, ministru fără portofoliu, responsabil pentru familii, care a citit scrisoarea de salut adresată congresului de Viktor Orbán. În cuprinsul acesteia, premierul ungar a citat avertismentul formulat de Kós Károly cu 100 de ani în urmă: “Vom putea avea numai ceea ce ne vom obține noi înșine”. El a adăugat: “Atât la București, cât și la Bruxelles”.

Participanții au votat “Programul UDMR pentru sprijinirea familiilor”, ca parte a planului de acțiune pe care formațiunea lui Kelemen Hunor îl are în vedere pentru perioada 2021-2024, și în centrul căruia se află situația familiilor. În esență, se propune ca toți membrii adulți ai unei familii să beneficieze de indemnizație pentru creșterea copilului, tații să beneficieze de concediu extins pentru creșterea copilului, precum și implicarea bunicilor în creșterea nepoților, dar și participarea copiilor și a nepoților la îngrijirea bunicilor.

Propunerile vor fi prezentate în toamnă partenerilor de coaliție. Acestea au fost formulate “în interesul comunității maghiare, dar pentru întreaga societate”, a precizat liderul UDMR, citat de agenția de presă MTI.

Katalin Novák a completat mesajul primului ministru ungar, menționând că măsurile politicilor familiale din Ungaria produc efecte și dincolo de granițele țării: “Scopul nostru este ca viața de maghiar să fie o viață demnă de trăit, să fie bine să crești copii maghiari, în pace și în iubire. Aceasta este garanția ca noi, maghiarii, să câștigăm în cele din urmă viitorul, nu împotriva celorlalți, ci împreună cu alții”.

Răspunzând unei întrebări a MTI, Kelemen Hunor a declarat că până la sfârșitul toamnei, UDMR va elabora proiectul Legii minorităților, care a fost prevăzută și de Constituția României, dar care până acum nu a fost adoptată, notează sursa citată. După dezbaterea internă, proiectul va fi discutat cu partenerii cu care în 2018 a fost semnat un acord tripartit: Partidul Civic Maghiar (PCM) și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), apoi vor fi demarate consultări și cu grupul parlamentar al minorităților naționale și cu partenerii de coaliție.

În cadrul congresului, au fost reiterate bunele relații între Guvernul ungar și UDMR, Zsolt Semjén declarând în discursul său festiv că “la Budapesta nu poate fi luată nicio decizie esențială privind Transilvania sau România fără consultarea prealabilă cu Hunor Kelemen”.

Oficialul ungur a reamintit că Partidul Popular Democrat-Creștin, pe care îl conduce de 20 de ani, a fost întotdeauna de partea UDMR, pentru că numai așa putea fi de partea maghiarilor: dacă UDMR s-ar destrăma, locul ei la București nu ar fi preluat de un alt partid maghiar, iar liderii comunității maghiare din administrația locală s-ar integra mai devreme sau mai târziu în partidele românești.

“Prin urmare, tot ceea ce slăbește UDMR este inacceptabil”, a declarat vicepremierul, menționând că Uniunea este responsabilă nu numai pentru maghiarii din Transilvania, ci și pentru celelalte părți ale națiunii maghiare din alte țări, pentru că evoluțiile din Transilvania sunt exemple și puncte de referință și pentru alții.

Congresul a constituit, de asemenea, un bun prilej pentru cimentarea prieteniei dintre UDMR/Kelemen Hunor și premierul Florin Cîțu, prezent la dezbateri: “Mă aștept să vedem un festival al democrației cu adevărat, aici la UDMR, pentru că la alte partide s-a ajuns la festivalul ridicolului”, a spus Florin Cîțu, la sosire. (sursa - digi24.ro)

În cadrul congresului, Kelemen Hunor a afirmat că, după 2008, niciun guvern nu a reușit să își ducă mandatul la bun sfârșit.

În replică, Florin Cîțu a spus că actualul guvern va “rupe ciclul din 2008”: “Am auzit provocarea, domnule președinte, dragă Hunor. Vom sta la guvernare patru ani de zile. Acesta e guvernul care rupe ciclul din 2008. Mă bucur să mă aflu azi alături de dumneavoastră și este o invitație pe care am acceptat-o cu plăcere. E normal să fie așa, că așa se întâmplă când ai alături un partener pe care știi că te poți baza (...). UDMR este acest partener pe care te poți bizui”, a declarat dl Cîțu.

Nici dl Kelemen Hunor nu s-a lăsat mai prejos cu manifestările de prietenie, spunând despre... Florin că este “un om deschis la dialog, un om rațional și un om cu care pot să colaborez”, mai notează sursa citată.

... Ce și poți să le dorești acestor buni prieteni, decât “succesuri” și colaborare plăcută! Of, dragă Hunor, of, dragă Florine! Ți-e și milă, ți-e și silă...

P.S. La congresul UDMR au participat, de asemenea, președintele PNL, Ludovic Orban, și liderul PSD, Marcel Ciolacu.     

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu