Premierea concursului de idei “AMENAJARE SPAȚII PIETONALE ÎN MUNICIPIUL TÂRGU MUREȘ - Strada Bolyai, Strada George Enescu, scuarul din Piața Victoriei nr. 3” Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Marți, 21 septembrie, a avut loc festivitatea de premiere a Concursului de idei “Amenajare Spații Pietonale În Municipiul Târgu-Mureș - Strada Bolyai, Strada George Enescu, Scuarul Din Piața Victoriei Nr. 3” organizat de Municipiul Târgu-Mureș.

Concursul a fost lansat pe 30.06.2021 cu scopul principal de a selecta cele mai bune propuneri pentru transformarea amplasamentelor studiate în spații dedicate în special pietonilor și valorificarea acestora în contextul nevoilor comunitare actuale, prin creșterea calității spațiilor destinate întâlnirilor sociale din zonă, punerea în valoarea a monumentelor și ansamblurilor arhitectural -urbanistice din zonă și creșterea atractivității zonei pentru turism, rezolvarea conflictelor generate de caracterul multifuncțional al zonei studiate (centru istoric, cultural, economic, administrativ, educațional, social), reorganizarea circulației în vederea reducerii traficului motorizat, a poluării în zonă și a creșterii numărului de deplasări alternative și cu mijloace de transport în comun etc.

“Pe de o parte, dorim să punem în valoare frumusețea arhitecturală și multiculturalitatea care ne definește și ne dă unicitate, iar pe de altă parte, dorim să găsim soluții pentru un oraș prietenos cu pietonii, cu bicicliștii și cu toți care țin la un mediu de viață curat și sănătos”, a declarat primarul Soós Zoltán.

Termenul de depunere a proiectelor a fost 01.09.2021, până la această dată au fost depuse 6 proiecte, dintre care 5 au fost jurizate, al șaselea proiect fiind depus incomplet, fără partea desenată. Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști din mai multe domenii conexe: arhitecți, urbaniști, peisagiști, istorici, scenografi, designeri, ingineri.

“În urma studierii celor 5 proiecte din concurs, juriul a decis în unanimitate neacordarea premiului I, considerând că nu a fost atins un nivel de complexitate și detaliere care să le clarifice drept propuneri remarcabile în integralitatea lor. Prin proiectele depuse s-a răspuns parțial, cerințelor stabilite în tema de proiectare, acestea fiind însă apreciate de juriu pentru calitatea soluțiilor propuse pe zone din arealul studiat”, a declarat la festivitatea de premiere arhitectul șef al primăriei, Florina Daniela Miheț.

Câștigătorii concursului:

Premiul II. (5.000 euro): Mossfern SRL, reprezentant legal Kiss Zoltán, arhitect cu drept de semnătură: Macalik Arnold Ernõ.

Premiul III. (3.000 euro): Kovács Lóránt - peisagist, Klósz Endre - arhitect, Komes Dániel - peisagist.

Premiul III. (3.000 euro): M35 Arhitects SRL; arh. Cosmin Mihalte, designer Andreea Pașcu, SC Absis Landscape Studio SRL, ing. peis. Szabó Beáta, Siklódi Zsuzsanna, Tăslăvan Róbert; Coautori: Gál Sándor, Fundația Comunitară Mureș, Csiki Szilveszter, Sil Visual Studio. Coautori specialități: stud. peis. Géczi Áron, stud. peis. Lõrincz Hanna, stud. peis. Hegedûs Erzsébet, stud. peis. Borbély Katalin, stud. peis. Zajzon Norbert, stud. peis. Ciumas Adrian, stud. peis. Lõrincz Tûnde, Roxana Sala, Grama Ioan Vasile (sculptor).

Deși premiul I nu a fost acordat, potrivit primarului Soós Zoltán, în perioada următoare, cele 5 proiecte elaborate de către specialiști vor fi supuse consultării publicului târgumureșean, urmând ca prin vot liber să fie acordat premiul publicului pentru fiecare amplasament studiat în parte. Ideile selectate completează soluțiile concursului anterior My City și vor sta la baza temelor de proiectare pentru documentațiile tehnice aferente amenajării zonei centrale.

SERVICIUL RELAȚII INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE

Lasă un comentariu