COMPOZITORUL, POPORUL ȘI... NIMICNICIA

Distribuie pe:

• “Cunoașterea lui Dumnezeu, fără a nu vedea nimicnicia noastră, dă naștere la trufie. Cunoașterea nimicniciei, fără aceea a lui Dumnezeu, dă naștere la nădejde. Cunoașterea lui Iisus Hristos este cea mai bună, căci în ea găsim pe Dumnezeu și nimicnicia noastră”.

Blaise Pascal (1623-1662), matematician, fizician, filosof francez, având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid.

***

• “În poporul meu, în sufletul lui larg, nespus de duios, lămurit în focul atâtor suferințe, am găsit izvorul curat al frumoaselor lui tradiții, înțelesul istoric al trăiniciei și stăruinței noastre pe acest pământ. În marea lui putere de muncă, de luptă și de răbdare, în mintea lui trează și-n inima lui caldă am găsit sprijinul speranțelor noastre și dezlegare înaltei chemări al neamului nostru. Îl urmăresc de-a lungul veacurilor, îl văd cu pieptul dezvelit în zloată (zăpadă, lapoviță) și bătălii, muncind ca să plătească dările țării, luptând ca să-și apere pământul, căzând și ridicându-se iar, murind în șes și renăscând în munți, pururea tânăr, pururea mândru, cu toate nevoile ce-au dat să-l răpuie... Unde ar fi ajuns el astăzi dacă ar fi fost lăsat în pace...?”

Alexandru Vlahuță (1858-1919), poet, scriitor

***

• “Marele pianist, compozitor, om politic și premier al Poloniei, Ignacy Paderewski (1860-1941), se afla într-una din zile cu un prieten la o discuție amicală. Un admirator al pianistului se apropie de el și l-a întrebat: “Este adevărat că dumneavoastră încă practicați în fiecare zi la pian”? Pianistul a răspuns: “Da, eu practic cel puțin opt ore pe zi”. Admiratorul i-a replicat: “Dumneavoastră sunteți un munte de răbdare”. Pianistul Paderevski i-a răspuns: “Eu nu am mai multă răbdare decât prietenul de lângă mine. Eu folosesc doar ceea ce este al meu; ceea ce am primit de la Dumnezeu”.

Înțelegem din această pildă că pianistul înmulțea talantul, cultiva sau activa darul pe care l-a primit de la Dumnezeu. Frați români! Știți care este una din nenorocirile noastre care au dus țara în situația în care suntem? Toți suntem deștepți în grădina altuia; toți suntem preoți, primari, profesori, ingineri, fotbaliști... numai ceea ce trebuie să fim nu suntem. În loc să fim cei mai buni în talanții primiți fiecare de la Dumnezeu, căutăm să ne ridicăm în viață pe spatele altora. Rezultatul ... îl vedem fiecare!”

P.S. Cartea lui Baruh cap. 2, vers. 16-18: “Doamne, caută din locașul Tău cel sfânt și ia aminte spre noi; pleacă, Doamne, urechea Ta și auzi, și deschide ochii Tăi, Doamne, și vezi că nu cei morți care sunt în locuința morților, de la care s-a luat duhul din cele dinăuntru ale lor, vor da slavă și dreptate Domnului, ci sufletul cel mâhnit peste măsură, cel ce merge gârbovit și fără putere, ochii cei slăbiți și sufletul cel flământ Îți vor da slavă și dreptate, Doamne”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu