FLOAREA DE AUR A TOAMNEI

Distribuie pe:

Crizantema sau “margareta cu 16 petale” este una dintre cele mai populare și răspândite flori din Japonia, fiind considerată un simbol al Țării Soarelui Răsare; imaginea unei crizanteme stilizate este chiar emblema familiei imperiale, simbolizând pacea și noblețea. Numele său derivă din cuvintele grecești chrysós (aur) și ánthemon (floare), prin urmare, crizantema înseamnă “floare de aur”. Deși este cea mai apreciată și cultivată floare din Japonia, crizantema este, de fapt, originară din China, unde prezența ei este semnalată încă din secolul al XV-lea î. Hr.

În secolul al XVIII-lea, prin intermediul familiei imperiale japoneze, s-a răspândit băutura sake, preparată cu petale de crizantemă, și a fost instituită o sărbătoare dedicată anume florilor de crizantemă, obicei care se păstrează și în zilele noastre.

În prezent, crizantema este cultivată de întreaga populație japoneză. Fiind anterior o floare imperială, privilegiul de a deține culturi întregi de crizanteme aparținea exclusiv împăratului; or, răspândirea plantei a făcut posibilă crearea a numeroase specii hibride, exportate pe diferite continente. Expresia crizantemei ca simbol al păcii este reprezentată și reconfirmată, în Japonia, prin alegerea imaginii unei crizanteme pentru timbrul de 2 yeni, emis în memoria semnării tratatului de pace care a pus capăt războiului din Pacific.

În țările asiatice, floarea este asociată cu sărbătorile, fiind considerată drept floarea fericirii. De aceea este foarte prezentă drept cadou cu ocazia aniversărilor, nunților etc. Orientul asociază crizantema cu sănătatea, viața lungă, cu vârsta înaintată și cu înțelepciunea, dar și cu fericirea, fiind privită și ca un simbol solar.

În cultura europeană, vorbim de o abordare și o simbolistică diferite. Primele exemplare de crizantemă au ajuns în Olanda, în secolul al XVI-lea, importate din Japonia. Odată pătrunse pe continent, florile nu au avut succes, iar cultivarea lor s-a oprit imediat. A trebuit să treacă un secol înainte ca unele specii să ajungă în Franța, din China, iar din acel moment au început să fie din nou cultivate și răspândite în toată Europa.

A circulat chiar o legendă despre crizantemă, care spune că într-un sat, o fetiță își veghea, plângând, mama aflată pe patul de moarte, când un spirit milos, văzând-o atât de disperată, i-a oferit o margaretă, spunându-i să i-o dea morții, pentru că spiritele au decis ca ea și mama ei să rămână împreună atâtea zile câte petale are floarea. Când spiritul a dispărut, fata, cu mare grijă și delicatețe, a început să rupă petalele în fâșii foarte subțiri, fără însă a le lăsa să cadă din corola florii, și, astfel, înmulțindu-le. Când a venit moartea, care aflase de promisiunea făcută copilei, a văzut floarea cu nenumărate petale. Ea a decis să n-o ia pe femeia muribundă, ba, mai mult, i-a spus fetiței că și ea, moartea, îi face un cadou: le va lăsa pe fetiță și pe mama ei să rămână împreună atâția ani câte petale sunt pe floare.

În limbajul florilor, crizantema are multe semnificații, dar simbolizează, în principal, bucuria vieții. În unele țări europene, inclusiv la noi, este considerată drept o floare funerară, datorită faptului că înflorește în apropierea sărbătorii celor dragi, plecați dintre noi, și este folosită pentru ornarea mormintelor. În țările anglo-saxone, crizantema este și în prezent simbolul bucuriei, iar în Anglia este floarea ideală pe care să o oferi pentru a sărbători nașterea unui copil. În Statele Unite, pe de altă parte, simbolizează sărbătorile și reuniunile de familie. Japonia, există un festival al bucuriei, dedicat crizantemei - simbol al perfecțiunii, al vieții, al soarelui și al păcii.

Crizantema cu petale albe este un simbol al adevărului, iar crizantema cu petale roșii simbolizează iubirea.

În general, un buchet de crizanteme este o alegere perfectă pentru a le ura celor dragi viață lungă, dar și un cadou inspirat pentru aprecierea înțelepciunii bunicilor.

(sursa - ilgiardinodeltempo. altervista.org;)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu