PLICTISEALA DIN PANDEMIE A ÎMPĂCAT FOȘTII IUBIȚI...

Distribuie pe:

Profesorului american de psihologie Gwendolyn Seidman de la Albright College, citat de descopera.ro, explică unul din efectele pandemiei, și anume revenirea la fosta iubită sau la fostul iubit.

“Meritul (sau vina), de la caz la caz, aparține unui nivel fără precedent de plictiseală și singurătate, combinat cu folosirea spasmodică a rețelelor de socializare”, afirmă profesorul Gwendolyn.

Iubiri pandemice

Revenirea la fostul partener, chiar dacă nu te-ai gândit de multă vreme la cineva din trecutul tău romantic, a fost numită de specialiști iubire pandemică.

În spatele iubirilor pandemice se ascunde un mecanism psihologic și mintal determinat de perioada dominată de Covid-19. Blocarea, izolarea, lipsa relațiilor sociale ne-au determinat să privim trecutul cu alți ochi, inspirându-ne să reluăm legătura cu prieteni vechi și cu foști iubiți, chiar dacă prima dată relația nu a funcționat.

Reconstruirea unei relații ar putea fi tentantă pentru unii, mai ales acum că pandemia pare să fi accelerat acest proces, ducând la legături neașteptate.

Pe lângă faptul că mulți și-au dorit să își contacteze foștii iubiți sau fostele iubite, stresul pandemic a oferit tuturor o scuză bună pentru a face acest lucru.

Efecte pozitive

Revenirea la vechile relații poate produce efecte pozitive numai dacă cei implicați sunt dispuși să lucreze cu adevărat la relație și să aibă o minte deschisă:

“Pot fi beneficii reale în a cunoaște foarte bine un partener înainte de a încerca din nou o relație pe termen lung. Orice relație are diferențe perpetue care reprezintă 69% din problemele de nerezolvat, de la ireconciliabilitatea anumitor trăsături de personalitate până la problemele de lungă durată.

Succesul vine când se învață gestionarea conflictului, mai degrabă decât evitarea sau eliminarea lui. Pe de o parte, discuțiile despre problemele de nerezolvat sunt contraproductive (deoarece niciun cuplu nu le va elimina complet), pe de alta, pot fi constructive și pot oferi oportunități de înțelegere și creștere.

O altă distincție vine din faptul că majoritatea căsătoriilor sau relațiilor se termină cu gheață în loc de foc. Deseori ne îndepărtăm și devenim mai degrabă colegi de cameră decât soți sau iubiți. Și, întrucât nu există nicio problemă clară care să ducă la despărțire, se crede că ne putem recupera cu puțin efort”.

Mai bine cineva cunoscut...

Foștii parteneri au avantajul că știu, în mare parte, diferențele perpetue, însă nu este suficient. Foștii parteneri trebuie să știe care au fost problemele lor ireconciliabile și să arunce o privire sinceră asupra prezentului, respectiv dacă au șanse concrete de succes, pe lângă simpla companie postpandemică.

După experiențe cu alte persoane, ne simțim suficient de maturi pentru a putea depăși un impas sau o problemă pe care am avut-o în trecut. Dar singura modalitate de succes pentru aceste cupluri este să cunoască problemele lor ireconciliabile și să vadă ce e diferit acum față de prima dată.

Pentru unii oameni, este mai bine să se întoarcă la cineva despre care știu ceva, mai degrabă decât la cineva despre care nu știu. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care foștii parteneri își reiau relația este să simtă că au crescut și s-au maturizat.

Romantismul... apocaliptic

Cercetări recente efectuate de Institutul Kinsey din Universitatea Indiana au estimat că una din 5 persoane a trimis mesaje romantice în izolare. Ei numesc această iubire apocaliptică, adică nu există viitor, deci mai bine te mulțumești cu ceea ce ai azi.

“În timpul dezastrelor naturale și al evenimentelor teroriste, este normal ca oamenii să se reconecteze cu iubiții din trecut, datorită sentimentului că ar putea să nu existe un mâine. Cu Covid-19, am experimentat un soi de Armaghedon. Să ne gândim la o persoană care cândva ne-a oferit dragoste și siguranță este un fenomen mai puțin rar decât vrem să recunoaștem.

Totuși, trebuie să examinăm cu atenție motivele pentru care vrem să ne întoarcem la vechile iubiri: pentru a calma anxietatea știrilor înfricoșătoare din jur sau pentru că ne lipsește relația în sine și suntem dispuși să facem un efort real?

Pentru obiectivitate, înainte de a relua o relație veche, cereți sfaturi de la prieteni și familie. Scopul acestui exercițiu nu este de a vă supune judecății altora, ci de a reveni cu picioarele pe pământ, amintindu-ne de ce relația a fost problematică, ce amintiri și sentimente negative am avut, pentru că poate acum le subestimăm.

Doar o confruntare sănătoasă și realistă poate duce la succes, dacă ambii parteneri sunt pe aceeași lungime de undă, dacă au lăsat trecutul în urmă și dacă sunt gata să reconstruiască o nouă poveste”, afirmă experții. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu