CIRCULAȚIA TROTINETELOR ELECTRICE, INTERZISĂ PE TROTUARE!

Distribuie pe:

În ședința din 4 octombrie 2021, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru modificarea și completarea regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că, prin recenta hotărâre, se reglementează, în concret, normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice, similar conducătorilor de biciclete.

Circulația, interzisă pe gheață, polei sau zăpadă

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru biciclete (atunci când aceasta există), fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând, atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Schimbarea direcției, la pas...

Potrivit MAI, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

Totodată, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu