PREVENIREA BOLILOR CARDIOVASCULARE PRIN ADOPTAREA UNUI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

Distribuie pe:

La nivel global, bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces. Estimativ, 17,9 milioane de oameni au decedat din cauza bolilor cardiovasculare doar în anul 2019, reprezentând peste 32% din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial. Dintre acestea, 85% au fost cauzate în urma unui atac de cord și accident vascular cerebral. Pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare, este recomandat ca planul alimentar să conțină în principal legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci, proteine pe bază de plante, proteine animale slabe și pește”, se arată într-un comunicat dat publicității de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Potrivit autorilor, cei mai importanți factori de risc ai bolilor cardiovasculare sunt dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice, consumul de tutun și consumul ridicat de alcool, toate acestea având ca efecte: creșterea tensiunii arteriale, a glicemiei, a lipidelor din sânge, excesul de greutate și obezitatea. Netratate, bolile cardiovasculare pot conduce către un risc crescut de insuficiență cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral și alte complicații.

“Un stil de viață sănătos contribuie la menținerea normală a tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei și chiar la scăderea riscului de boli de inimă și atac de cord. Alegeți mese și gustări sănătoase pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a complicațiilor, asigurați-vă că mâncați multe fructe și legume proaspete și mai puține alimente procesate. În plus, este necesar să faceți alegeri inteligente, cum ar fi limitarea carbohidraților rafinați, a cărnii procesate și a băuturilor îndulcite. Citiți eticheta cu informații nutriționale de pe alimentele ambalate pentru a reduce consumul de sodiu, zaharuri adăugate și grăsimi saturate”, spune dr. Corina Zugravu, președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Boala cardiovasculară (BCV) este cauzată în principal de arterioscleroză, care blochează arterele ce alimentează cu oxigen și substanțe nutritive inima și creierul. Consumul de alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi saturate poate ajuta la prevenirea colesterolului crescut din sânge. Limitarea cantității de sare din dietă poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, iar reducerea consumul de zahăr poate preveni și controla diabetul.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza și mărarul sau pătrunjelul sunt bine cunoscute pentru bogăția lor de vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt o sursă excelentă de vitamina K, care ajută la protejarea arterelor și la coagularea optimă a sângelui. De asemenea, sunt bogate în nitrați, substanțe care reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc funcția celulelor din vasele de sânge. Potrivit unui studiu efectuat pe 29.689 de femei, un consum substanțial de legume cu frunze verzi a fost asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de boală coronariană.

Berea fără alcool conține polifenoli cu proprietăți antioxidante și ajută la stimularea circulației sângelui. În plus, fiind bogată în fibre, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă este integrată într-un stil de viață sănătos. Mai mult decât atât, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată, poate fi o sursă de magneziu și potasiu, iar prin conținutul de antioxidanți și fibre solubile poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).

Autorii citează un studiu realizat în 2018 sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, care confirmă că berea consumată moderat contribuie la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare, cu efecte pozitive asupra organismului, a sănătății inimii și a vaselor de sânge.

“Căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt pline de nutrienți și au un rol important în sănătatea inimii, întrucât sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și reduc inflamația, factori care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă.

Cercetările arată că un consum de fructe de pădure poate reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă, iar un consum zilnic de afine va îmbunătăți funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge și ajută la controlul tensiunii arteriale și la coagularea sângelui“, se arată în materialul citat. (I.S.)   

ILEANA SANDU      

Lasă un comentariu