APROAPE NOUĂ DIN ZECE ROMÂNI CONSIDERĂ CĂ SCHIMBĂRILE CLIMATICE SUNT REALE

Distribuie pe:

Aproape nouă din zece români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform unui nou sondaj realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu IRES. Potrivit sursei citate, rezultatul este similar cu cele din ultimii doi ani, semn că românii sunt conștienți și continuă să fie preocupați de schimbările climatice și de efectele acestora.

“Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se tem cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. față de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp.), topirea ghețarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetație (7%), seceta (7%), inundațiile (7%)”, susțin autorii studiului.

Cercetarea mai arată că o schimbare importantă în acest top al riscurilor o reprezintă creșterea importanței acordate valurilor de căldură (+6 pp.), ceea ce reflectă o modificare a provocărilor pe care românii le-au întâmpinat în trecutul apropiat.

În același timp, riscul de furtună rămâne pe primul loc în clasamentul amenințărilor percepute de români. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente în țara noastră, iar daunele achitate de asiguratori ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin polițele de asigurare facultative a locuinței confirmă această realitate. Mai exact, în 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creștere cu 32% față de 2019 și au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR.

“Schimbările climatice intensifică severitatea anumitor fenomene meteorologice. Considerăm că, printr-o informare mai bună a populației și prin eforturi susținute, putem avea o societate mai pregătită în fața acestor riscuri. Polițele de asigurare sunt un instrument adecvat de protecție în fața pierderilor financiare, însă prevenția și sustenabilitatea devin, în egală măsură, priorități pentru întreaga noastră societate”, a precizat Adrian Marin, Președinte UNSAR.

DUPĂ INCENDII, INSULA EVIA ESTE AFECTATĂ DE FURTUNI VIOLENTE

O furtună a lovit, duminică, insula Evia din Grecia, unde a provocat inundații și a întrerupt circulația pe mai multe căi rutiere, la câteva săptămâni după incendiile care au făcut ravagii în nordul insulei, informează AFP.

Furtuna, numită Atena de serviciile elene de meteorologie, a provocat “daune foarte importante” rețelei rutiere din apropierea localităților costiere Agia Anna și Psaropouli, a declarat un reprezentant al autorităților locale, citat de televiziunea de stat ERT.

“Zeci de case au fost inundate (...), torenții au ieșit din matcă, cu toate că precipitațiile au durat doar câteva ore. Este un semn că ne așteaptă o iarnă foarte grea”, a spus George Kelaiditis.

Incendiile forestiere au devastat insulele Evia și Rodos în iulie și august, precum și regiunile Atena și Peloponez.

În total, în perioada 29 iulie - 12 august, 100.874 de hectare de păduri de pini și plantații de măslini au fost mistuite de flăcări în Grecia, conform calculelor efectuate de AFP cu ajutorul datelor de la Sistemul european privind incendiile forestiere (EFFIS). Trei persoane și-au pierdut viața în aceste incendii.

Grecia, obișnuită cu lunile fierbinți de vară, a fost afectată în acest an de cel mai grav episod de caniculă din ultimele trei decenii, notează AFP. (AGERPRES)

70 DE MILIOANE DE TESTE RAPIDE CU SALIVĂ PENTRU TESTAREA ÎN ȘCOLI

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o nouă hotărâre privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ.

Potrivit Anexei la HCNSU nr.83 se are în vedere achiziția a 70 de milioane de teste rapide antigen, cu asigurarea fondurilor necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. (AGERPRES)

ONRC: PESTE 42.200 DE FIRME RADIATE ÎN PRIMELE 8 LUNI ALE ACESTUI AN

Numărul firmelor radiate la nivel național a crescut cu 30,96% în primele opt luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 42.242 radieri, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

În perioada ianuarie - august 2020 au fost consemnate 32.255 de radieri.

Cele mai multe radieri în primele opt luni ale acestui an au fost înregistrate în municipiul București - 6.824 (plus 34,44% față de ianuarie-august 2020) și în județele Timiș - 2.033 (plus 52,86%), Constanța - 1.826 (plus 27,87%) și Cluj - 1.822 (plus 22,20%).

La polul opus, cele mai puține radieri au fost consemnate în județele Ialomița - 331 (în creștere cu 58,37% față de primele opt luni ale anului trecut), Covasna - 358 (plus 59,11%) și Călărași - 369 (plus 44,14%).

Creșterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în județele Alba (plus 71,20%), Covasna (plus 59,11%), Ialomița (plus 58,37%) și Vrancea (plus 58,29%). În perioada analizată nu au fost consemnate scăderi în ceea ce privește numărul firmelor radiate.

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor - 11.517 (plus 33,18% raportat la ianuarie-august 2020), construcții - 3.926 (plus 29,87%), activități profesionale, științifice și tehnice - 3.550 (plus 31,04%) și industria prelucrătoare - 3.386 (plus 31,04%).

În august 2021, au fost consemnate 4.575 radieri de firme, cele mai multe în București (776) și în județele Timiș (252), Ilfov și Constanța (223). (AGERPRES)

Lasă un comentariu